De Hobbyisten bouwen feestje in Paradiso

Zeeuwse hiphopformatie overstijgt eigen naam

Dennis de Waard ,

De Zeeuwse hiphopformatie De Hobbyisten gaat hard. Dit jaar is het debuutalbum ‘Ambitie’ uitgebracht, en daarmee staan de muzikanten vanavond in de kleine zaal van Paradiso. 3voor12 Zeeland stapte in Goes in een dubbeldekker bus vol fans richting Paradiso.

Bij het binnenkomen van de zaal valt het al meteen op dat deze verassend gezellig is gevuld nog voordat het acht man sterke gezelschap zich op het podium laat zien, al bestaat de helft natuurlijk uit Zeeuwen. Vanavond geen voorprogramma, opwarmer of andere fratsen. De Hobbyisten staan te springen om Paradiso ondersteboven te spelen.

Dat de Hobbyisten meer zijn dan een hiphopgroep, blijkt uit opener ‘Wat Het Doet Met Mij’, waar ook rock en funkinvloeden in te horen zijn. Een enthousiaste Kevin van Gorkom moedigt zijn publiek aan om te dansen, wat niet moeilijk is op de funky toetsen van Hugo van Rooijen en de raps van Donald Joosse. Die laatste gooit er ook nog een aardige partij trompet doorheen.

De Hobbyisten mogen dan voor hun hobby muziek maken, vanavond laten ze in Paradiso zien dat ze meer zijn dan alleen hobbyisten. Stuk voor stuk zijn het rasmuzikanten en op het podium geven ze zich volledig over aan hun passie: muziek maken en in groten getale mensen entertainen, iets waar ze ongelooflijk goed in zijn. De zaal gaat onder leiding van Joosse en Van Gorkum van links naar rechts door de zaal, danst en klapt mee, en je ziet aan de gezichten van het gezelschap dat het ze goed doet. Nog voordat ze het podium aflopen roept de zaal het albekende “We want more!” en voor de band klinkt dat als muziek in de oren, en de Hobbyisten laten zich nog eenmaal van hun beste kant zien. “Paradiso, jullie waren geweldig! Nederland, we komen jullie halen!” Klinkt het nog een keer en nog eenmaal danst Paradiso op de muziek van de Hobbyisten. De zaal krijgt nog een primeur te horen: ze hebben na de release van ‘Ambitie’ niet hebben stil gezeten: er is alweer materiaal voor iets nieuws. Het zou zomaar kunnen dat 2015 omgedoopt kan worden als het jaar van de Hobbyisten.