Racoon and Friends for Jayden

7500 bezoekers vechten mee in de strijd tegen kinderkanker

Foto's: Joris van Moort Tekst: Rob Oudesluijs ,

‘Vrienden’ staan Racoon bij op het benefietconcert dat zondag 25 mei voor de tweede keer op de markt van Goes plaatsvindt. De opbrengst gaat naar Stichting Jayden, opgericht door de ouders van Jayden die in 2009 stierf aan de gevolgen van neuroblastoom kinderkanker. Racoon zorgt met 5 artiesten voor een gevulde zondagavond met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor het onderzoek naar deze ziekte.

Rond de klok van zes uur is daar dan de aftrap, beginnend met de winnaars van de Zeeuwse Belofte 2013: Steady New Sounds. De Middelburgse indie-rockers zijn goed bezig, ze hebben net  hun 2e EP uitgebracht en brengen dat vol enthousiasme over op het langzaam drukker wordende plein. Met nummers als ‘You Got Me’ en ‘Would You Be Mine’ trekt de Markt voorzichtig zijn ‘dancing shoes’ aan en geniet van de zon. Steady New Sounds is een prima opwarmer voor deze avond.

Gastheer van de avond Eric Corton heeft een introducé meegenomen om voor te stellen aan Goes. Het is de Amsterdamse singer-songwriter JERUSA, die onlangs haar radiodebuut maakte bij Giels radiorecordpoging. Met haar bandleden brengt ze eigen geschreven nummers met haar zachte, fragiele stem over op het publiek in Goes.

De zon gaat twee keer zo hard schijnen als Chef’Special op de planken staat. De frisse funk en reggae van de energieke Haarlemmers, die er na kort overleg achter komen nog nooit in Goes te zijn geweest, geven deze zondagavond een extra zomers tintje. Toch moet de band even wennen aan de korte tijd die ze hebben gekregen voor hun setlist. In deze vijfenveertig minuten spelen ze voornamelijk werk van hun laatste album ‘Passing Through’.  Zanger Joshua springt naar alle kanten van het podium en zoekt ook het publiek nog even van dichtbij op.  Na een strakke cover van ‘Can’t Hold Us’, origineel van Macklemore, besluit de band met zijn laatste single ‘In Your Arms’, een eerbetoon aan de onlangs overleden vader van de zanger.


Na een korte intro van zijn band springt Nielson opgetogen van achter de gordijnen en voorziet jong en oud van zijn hits als ‘Beauty And The Brain’, ’Zo Kan Het Dus Ook’ en titelsong van de gelijknamige film ‘Mannenharten’, vanavond zonder Pascal van  BLØF. De in 2012 bij de Herman Broodacademie afgestudeerde benadrukt nogmaals de reden waarom iedereen hier vanavond aanwezig is en bedankt het publiek voor zijn aanwezigheid.

Guus Meeuwis moet het vanavond zonder zijn band doen. Gelukkig heeft hij ondersteuning van de bandleden van Racoon en gitarist Angelo de Rijke, die normaal gesproken Anouk ondersteunt. Toepasselijk is het dan ook dat hij opent met ‘Vrienden’. Vervolgens ‘Tranen Gelachen’, ‘Toen Ik Je Zag’ en ‘Ik Wil Je’ waarna Bart van Racoon nog even langskomt voor een duet waarbij  ’Het Is Een Nacht’ en ‘Love You More ’ om de beurt gezongen wordt. Na iets meer dan een half uur zit het erop voor Guus, want de laatste band staat aan de zijkant van het podium te wachten.

Op het inmiddels schemerig geworden plein zwieren de uitgedeelde lampjes heen en weer als ambassadeur en initiatiefnemer Racoon opent met ’Shoes Of Lightning’. Tijdens het anderhalf uur durende optreden wordt de markt gevuld met nummers als  ‘My Town’, ‘No Mercy’, ‘Feel Like Flying’ en ‘Liverpool Rain’. Bij ‘Oceaan’ krijgt de band zelfs hulp van twee piepjonge muzikantjes die op cello en viool het nummer compleet maken. Ook themasong van dit evenement, ‘Don’t Give Up The Fight’, ontbreekt niet. Even na half twaalf is het dan toch echt afgelopen, de markt loopt langzaam leeg en het tellen kan beginnen.

Donderdag 29 mei, Hemelvaartsdag, zendt Omroep Zeeland vanaf 16.30 uur een anderhalf uur durende compilatie van het concert uit.