20-jarig jubileum Hrieps XXL 2014

Muziekfestival Hrieps is een XXL feest

Tekst: Joyce de Nijs Foto's: Rene Kauwenbergh en Kelly Thans ,

Hrieps XXL 2014 is een feit! Het festival, al 20 jaar subsidievrij georganiseerd in Grijpskerke, is ondertussen een begrip in Zeeland en festivalland. Blues, rock en metal zijn de genres die hier gespeeld worden en veel bezoekers zijn trouwe fans die al jaren komen.

Tegen de tijd dat de poorten worden geopend, staat er al een flinke rij. Wachtend in het zonnetje is de sfeer al meteen goed. Het parkeerterrein is recht naast het festivalterrein en er zijn genoeg pendelbussen ingezet vanuit Zeeland en Brabant om bezoekers veilig heen en thuis te brengen. Een groot gemak en een teken van een goede organisatie.
 
Het is dus al vanaf de start druk. Het festival is groots opgezet. Vier grote tenten waaronder één met overdekt terras, een rijtje wagens met allerlei etenswaren, een klein terras bij de muntenwagens en twee plaatsen voor de  toiletten. Het is nergens echt dringen, aan de bar wordt men snel geholpen en toiletten zijn er ook voldoende. De tenten van de podia zijn erg ruim, waardoor er meer dan genoeg plek is voor de fans.
 

Na etenstijd neemt de drukte wat toe, waarschijnlijk omdat er dan de wat grotere namen spelen. Maar ook dan blijft het aangenaam vertoeven op Hrieps. De sfeer is erg gezellig, gemoedelijk en ongedwongen. Er wordt een flinke pint gedronken, toch dat geeft geen problemen of agressie. Het schema van de bands is mooi in elkaar gezet. Er spelen voornamelijk tribute-bands. Natuurlijk zijn er wat overlappingen, maar voor wie alle optredens wil zien, is dat geen probleem. 

Hieronder wat bands die er uitspringen:
MeclassicA, de Metallica tributeband, geeft een geweldige performance. De hele band gaat uit z’n dak en heeft een goede wisselwerking met het publiek, dat uit volle borst meebrult. Ook technisch gezien doet de band niet onder voor de ‘echte’. Zeer snel en geraffineerd spel, een erg goed optreden.
 
De CCR tributeband,  Travelin’ Band geeft ook een goede set weg. Ook sterk gespeeld met drie gitaren en een mooi stemgeluid. Opvallend is de zessnarige bas.
 
De gangmaker van Hrieps 2014 is toch zeker wel Frans Duijts. Hij zingt uit zijn eigen repertoire met geluidsband, maar weet in z’n eentje de hele zaal mee te krijgen tot in polonaise toe.  André Hazes’  hit ‘Zij gelooft in mij’ maakt de feestvreugde compleet.
 
Raiders Of The Lost Rock (ROLR) gaat ook lekker. Ook hier is een goede communicatie met het publiek. Onderling is er ook een goede wisselwerking in de band. Een energieke set.
 
Het optreden van DEF Americans doet het goed op de dansvloer. De Johnny Cash tributeband speelt zowel rustige als vlotte nummers en menig bezoeker zingt alle bekende nummers mee. De band heeft een fijne performance en uitstraling, ook dat komt de sfeer ten goede.
 

Een band met afwisselend repertoire van covers is Deze Zeeuwse Band. De (lead-)zang wordt afgewisseld door verschillende leden en ook qua stijl is er veel variatie, al blijft het in het genre blues/rock. Door het plezier onderling en interactie met het publiek een sfeervol en relaxed optreden.

Het hoogtepunt is vast en zeker Mooi Wark. De mannen spelen een eigen repertoire en krijgen de complete tent mee. Uit volle borst zingt het hossende en springende publiek mee. De band straalt van de energie.

Mamilla
is een band van Zeeuwse bodem met een eigen repertoire. Deze band gaat al een tijdje mee en is de afgelopen paar jaar enorm gegroeid. Zowel de oudere nummers als de nieuwe staan als een huis en de bandleden zijn sterk op elkaar ingespeeld. Een genot om naar te luisteren en kijken.
 
Al met al dus een dag vol metal, rock, blues en polderpret voor en door de fans. Hrieps heeft zijn verjaardag goed gevierd, op naar de volgende 20!