Amsterdam Klezmer Band heeft wat te vieren

Een feestelijke afsluiting van een eerste lenteweek

Joyce de Nijs ,

Met hun kersverse album ‘Blitzmash’ op zak, staat zaterdagavond 15 maart 2014 de Amsterdam Klezmer Band in Goes. Hoewel dit inmiddels het vijftiende album van deze zevenkoppige band is, weten de muzikanten als geen ander de zaal te vullen met muzikale feestvreugde.

Uiteraard heeft de band als basis nog altijd klezmer als muziekgenre, de oorspronkelijk instrumentale muziek uit voornamelijk Oost-Europa van Jiddisch sprekende Joden. Maar binnen dit genre verwerken de muzikanten invloeden uit reggae , dub(-step) en funk, of worden er samples en elektronische drums gebruikt. Deze insteek zorgt ervoor dat ook het vijftiende album ‘verfrissend’ is en dat de klezmer van deze band een waanzinnig dansbaar geheel wordt.
 
‘t Beest is goed gevuld en al bij de eerste noot bewegen de heupen van het enthousiaste publiek. Het duurt dan ook niet lang voordat er een flinke garde voor het podium staat te springen en swingen. Zanger en percussionist Alec Kopyt kondigt na een paar nummers aan dat hun saxofonist, Job Chajes, vandaag vader geworden is. En om de avond nog feestelijker in te steken wordt ook nog vermeld dat het de verjaardag van de geluidsman is. De band wordt vanavond bijgestaan door drummer Mischa Porte en Adam Bar-Pereg op toetsen en drum FX.
 
De bandleden stellen zich gedurende het optreden één voor één voor met hun solo’s in verschillende nummers. Ze stralen energie uit en staan relaxed op het podium. Onderling maken zij er een feestje van, wat overslaat op de zaal die ook zeker uit zijn dak gaat. Nummers als ‘Wodka’ en ‘Bigoudi’ maken de avond compleet en ook ‘Op je Hoede’, waarvan in januari de clip is gelanceerd wordt gespeeld. Verrassend is een nieuw reggaenummer, met authentieke balkansounds. Na een heerlijke set van ruim anderhalf uur dansplezier krijgen we een toegift, toch komt ook aan deze perfecte afsluiter van een eerste zonnige lenteweek een eind. Maar deze avond hebben we in de pocket en we gaan naar huis met een smile op het gezicht.