Clear Clamour wint in Hulst

Hoog niveau bij derde voorronde Steenworp.

Tekst en foto's: Gijs Kamphuis ,

De Goesse band Clear Clamour wint de derde voorronde van bandwedstrijd Steenworp. In Hulst heeft de groep de juryprijs ontvangen en daarmee een plek in de finale gewonnen. Het thuisspelende Pevis heeft de meeste stemmen van het publiek gekregen. Het Tilburgse At00m sluit de avond in jeugdhuis Komma af.

De vakjury heeft vanavond een moeilijke taak in Hulst. Het niveau is hoog en elke act heeft zo zijn goede als minder goede momenten. Daarnaast is het weer lekker appels met peren vergelijken, want vijf deelnemers betekent in dit geval vier verschillende genres. Clear Clamour wint met een miniem verschil door vooral een goede instrumentbeheersing te laten zien en een enthousiast optreden te geven. De band onderscheidt zich door het gebruik van een saxofoon, waardoor de gitaarrock met vlagen iets funky klinkt. Het viertal zegt beïnvloed te zijn door Toto, Dire Straits en Eric Clapton. Allemaal bands die groot waren in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Clear Clamour geeft die historie een modern tintje en doet dat naar vermogen.
Publiekslieveling Pevis brengt ook funk, maar dan meer gecombineerd met reggae en jazz. De Zeeuws-Vlamingen zijn vooral beïnvloed door het legendarische Ween. Die touch heeft de band zeker. Het geheel is laid back en relaxed. De songs kennen leuke samenzang en fijne deuntjes. De groep maakt zich niet druk en straalt dat in alles uitWie zich ook niet druk maakt is singer-songwriter Kay, die de avond opent. Rustig zittend brengt hij zijn liederen op een verhalende manier, alsof je bij een kampvuur zit. Met een beetje humoristische en wat serieuze nummers vertelt hij zijn verhaal, als was het een sprookje. 
De andere singer-songwriter in de line-up luistert naar de naam The Mountain. Achter dit pseudoniem gaat de Belgische liedjesschrijver Robin Verstraete schuil. Gewapend met gitaar en mondharmonica pakt hij de toehoorders in met zijn stem, die doet denken aan Leonard Cohen. The Mountain speelt nog niet lang en is bloednerveus. Dat is jammer, want kwalitatief doet hij zeker niet onder voor de rest. De hip-hop is vanavond vertegenwoordigd bij monde van rapper Willy The Poet (Willem Lokerse) Deze jonge mc uit Middelburg doet voor de tweede keer mee aan deze competitie en heeft het jury comentaar van vorig jaar goed onthouden. Zijn monologen op beat zijn diepgaand. Hij heeft wat te vertellen. De echte overtuiging ontbreekt nog een beetje door zijn wat statische houding, maar van de betrokkenheid die hij toont in zijn teksten, kunnen nog veel leeftijdsgenoten wat leren.  

Het goede voorbeeld tijdens het juryberaad wordt gegeven door het Tilburgse At00m. Een hip-hop-jazz-funk gezelschap dat de voetjes van de vloer krijgt. Het podium is letterlijk te klein, waardoor rapper Kymer gewoon in de zaal blijft staan, tussen het publiek. Het wordt op die manier een intieme hip-hop show. De Brabanders klinken een beetje als een funky versie van Extince. Dansbaar, goede raps, Nederlandse teksten en een fijne Brabantse tongval.