Maite Hontelé blaast old school salsa nieuw leven in

Een zomerse editie van Jazz Mash in podium ’t Beest

Tekst: Joyce de Nijs Foto’s: Rene Kauwenbergh ,

Maite Hontelé is geboren als Utrechtse, maar woont al een aardige tijd in Colombia. Ze is daar als trompetiste enorm bekend en wordt er overal herkend. Niet in de laatste plaats vanwege haar talent, ook omdat ze als vrouwelijke muzikant best opvalt in de latin scene, die voornamelijk door mannen wordt gedomineerd. Ze speelde met grote namen als Yuri Buenaventura, Grupo Galé, Oscar D’Léon en tourde in 2004 met the Bueno Vista Social Club. Sinds kort is ze begonnen aan een tour door haar geboorteland Nederland, met haar derde album ‘Dejame Así’.

Veel variatie

Vanmiddag staat ze met haar volledige band in podium ’t Beest. Ze wordt bijgestaan door een toetsenist, drie percussionisten, een zanger/gitarist, een zanger en een bassist. Zeven man sterk, speciaal voor de Nederlandse tour overgevlogen uit Melledín, Colombia. Haar nieuwe  album bevat verschillende stijlen uit de latin. We horen dus veel variatie vandaag. Bekende en minder bekende salsanummers uit onder andere Mexico, Cuba en natuurlijk Colombia. Naast uiteraard de titelsong van haar nieuwe album, ‘Dejamé Así’  horen we onder andere ook ‘La Bikina’, ‘Mañana’ en ‘Que Bonito’, waarvan ze pas een clip opnamen met Alain Peréz in Colombia.

Passie en emotie

Het is goed druk, deze zondagmiddag. Er is een garde echte salsaliefhebbers in de zaal en er wordt dan ook driftig met de heupen geschud en met de voeten geschuifeld voor het podium. Dat geeft een  extra zomerse sfeer. De band staat ook met volle teugen te genieten en te swingen op het podium. Maite Hontelé en haar band maken grote indruk met hun passie en emotie die ze in de muziek leggen. Met deze tour hoopt ze ook wat meer bekendheid te krijgen onder het Nederlandse publiek en dat gaat ze zeker lukken.