Birth of Joy knalt in De Spot

Haags rocktrio weet halfvolle zaal ondersteboven te gooien

Tekst en foto's: Dennis de Waard ,

Birth of Joy, die met hun derde album 'Prisoner' tot ver buiten de landsgrenzen de zalen platwalst, staat vanavond in de Spot. Voorprogramma Monsun uit Goes weet ook hoge ogen te gooien.

Monsun, het bluesrocktrio uit Goes, is al aardig beroemd in eigen stad, maar in Middelburg minder bekend. De verassing is daarom des te groter voor de mensen die eigenlijk voor hoofdprogramma Birth of Joy komen. Op het podium waar mens en instrument samensmelten komt stevige bluesrock de hoek om kijken die de nog slapende mensen een klap in het gezicht geeft. Het publiek stapt langzaam van de barkruk af, de halfgevulde zaal in en komt nieuwsgierig naar het podium toe. Klaar om mee op een reis te gaan in de wereld van Monsun. De band geeft tijdens hun nummers plankgas, maar laat de motor tussen de nummers elke keer weer stilvallen. Als er eenmaal weer wordt gespeeld is het de band al lang en breed vergeven. Hier en daar wordt ook al voorzichtig gedanst. Een waardig opwarmer voor het geweld dat op het punt staat los te barsten.
 
 
Birth of Joy stelt zich voor als de “sixties on steroids”. Het behoeft voor het publiek eigenlijk geen introductie meer. Drums, orgel en gitaar zijn klaar en ready to go. Met het eerste nummer, waarbij de heren al meteen de toon van de avond weten te zetten, wordt dan ook meer dan goed ontvangen. Voor het publiek die de band nog niet kennen is de vergelijking met DeWolff al snel gemaakt, maar die vergissing wordt meteen rechtgezet. Het eerste nummer is de oren nog niet ontsnapt, of de gitarist moet de reservegitaar al erbij halen. Een gebroken snaar. Birth of Joy is op een missie: knallen totdat de zaal ondersteboven staat. De oplettende luisteraar weet een opbouw in het optreden te ontdekken. In het begin van de set zijn de nummers catchy om het publiek los te krijgen. Het midden van de set is voor de solo’s waarbij het orgel volledig wordt afgeranseld. De staart van het optreden is niet anders dan de instrumenten zo hard mogelijk bespelen en de bezoekers zoveel mogelijk te geven.
 
Birth of Joy weet de halfvolle zaal te vullen met hun eigen geluid van sixties hardrock die soms leunt aan rock ‘n roll en psychedelica. Nederland mag terecht trots zijn op zo een band. Buiten Nederland komen de zalen moeiteloos vol en een optreden op het gigantische Amerikaanse festival SXSW staat al gepland. De echte liefhebber zal vol enthousiasme nog een keer naar de band gaan, maar eigenlijk zijn de drie heren de kleine zaal al ontgroeid en is het tijd om grote zalen en festivals plat te spelen.