#VR14: Lesje Haagse cultuur door de Kraaien

“Doe maar effe lekker van kra kra”

Tekst: Janna Schoonakker Foto's: Andre Joosse ,

Bernd Ganzebev, Neurbert El Halt en Prins Clit in Paanham zijn de drie Haagse mc' s van de Kraaien. Hun namen zeggen al genoeg, de Kraaien houden van lekkah gek en lekkah losgaan! Knetterharde beats erbij en nog wat kostuums en het feest is compleet.

Om alvast in de stemming te komen worden er voorafgaand aan het optreden kraaienmaskers aan het publiek uitgedeeld. Om de kraai in jezelf alvast een beetje naar buiten te laten komen. Want “wie geen kraai is, is maar een pechvogel”. De heren zelf zijn ook allemaal gemaskerd en dragen een pruik zodat ze anoniem blijven. Wel zo makkelijk als je iedereen verrot scheld vanaf het podium.
 
Hun teksten zijn namelijk nogal vuig en vunzig, en natuurlijk met een plat Haags accent. Waarschijnlijk allemaal geschreven in de kroeg of coffeeshop, want “van drugs komen de beste verhalen”. In 2012 werden ze bekend met de singel 'Ik vind je lekker', waar ze gelijk een gouden plaat mee binnenhaalde. Twee jaar later is dit nog steeds een van de meest aanstekelijke nummers, samen met hun andere hit 'Pechvogel', die de vetste beats heeft. De rest van de nummers zijn lang niet zo sterk, waardoor ze moeten terugvallen op hun performance om het geheel boeiend te houden. Zo gaat er tijdens de balade voor de politie een plastic afzetlint door het publiek. En dan zijn er natuurlijk nog de beruchte 'ekstertjes'. De striptease act zorgde bij eerdere optredens zelfs tot een aanklacht, maar ook dit keer gaat gewoon weer die bh uit. Dat vraagt natuurlijk ook om nog een cover van het nummer 'Blurred lines', ofwel gepijpzeik op z'n kraais. En hoewel het Robin Thicke een hoop kritiek opleverde van menig feministe doen de kraaien er nog een schepje bovenop en komen er mee weg. Ook op “Vestrockie!“.