#VR14: Doctor Millar raakt van de kook

Peter Pan Speedrock gooit roet in het eten.

Tekst: Cathelijne de Groen Foto's: Martin Hol ,

Doctor Millar begon eind jaren tachtig in de Ierse rockband The Cute Hoors. Vanaf 1992 ging Séan, zoals zijn echte naam luidt, verder als soloartiest. De albums die hij als Doctor Millar uitbracht werden zeer warm onthaald door de Ierse pers.

Diverse critici noemden hem zelfs ‘Ierland’s beste tekstschrijver’, omdat zijn teksten vaak poëtische korte verhaaltjes zijn. Daarnaast maakte hij ook diverse theaterprogramma’s waarvan The Blue Boy en Silver Stars op Broadway te zien waren. En dat is nog lang niet alles waar Millar zich de laatste twee decennia mee heeft beziggehouden. Talloze lofuitingen hebben hem echter niet erg veel bekenheid gebracht.

Millar begint met de mededeling dat hij veel vreemde optredens heeft gedaan, maar nog nooit zoiets als dit. Op een silent stage. Sterker nog, Vestrock bedacht om tijdens het optreden van Doctor Millar de Speedrock van Peter Pan neer te zetten. De koptelefoon versterkt het geluid, maar voor Millar is het niet te doen om zijn gitaar (akoestisch) te stemmen. Door de koptelefoon is het al lastig, maar het ‘lawaai’ maakt het vrijwel onmogelijk.

Hij probeert zijn set aan te passen aan de omstandigheden. Wat opzwependere nummers om enigszins Peter Pan Speedrock te kunnen overstemmen. “Ik ben gewoon bang! Het is net een droom. Hoewel ik nooit een droom heb gehad waarbij een heavy metal band speelt terwijl ik een akoestische set doe.”

Uiteindelijk probeert hij toch nog een love song te spelen. Hij haalt één van zijn kunstjes tevoorschijn, verhalen vertellen. “Stel je een ontspannen folk festival voor, samen met je vrienden hang je in het gras en luistert naar een artiest die een klein beetje vals speelt…”. Al met al heeft Millar zijn uiterste best gedaan om er nog wat van te maken, wat het publiek erg waardeerde. Een advies van Millar aan het festival: “programmeer niet een heavy metal band tegelijk met een akoestisch optreden”. En daar zijn wij het mee eens.