DJ Extinse wil muzikaal opvoeden

Een interview met Niels d’Hooghe

Tekst: Ilona de Bruijne, Foto: Kelly Thans ,

Niels d’Hooghe, alias DJ Extinse, gooit hoge ogen in Zeeuws-Vlaanderen. Eind april won hij de dj contest van VESTROCK RALLY. Met dit behaalde resultaat mag hij op VESTROCK draaien. Het wordt tijd dat 3voor12 Zeeland kennis maakt met de jonge Zeeuwse dj.

In het Broodjesatelier in Hulst spreek ik de 19-jarige, nuchtere muziekliefhebber. “Ik luister naar veel verschillende muziekgenres. Bij ons thuis wordt voornamelijk rock gedraaid. Mijn moeder houdt hier van. Vroeger was ik dan ook rockliefhebber. Ook draaide ik superveel metal. Dat vond ik gewoon geweldige muziek. Nog steeds eigenlijk.”
 
Knutselen
De laatste jaren houdt Niels zich vooral bezig met elektronische muziek. Hij begon drie jaar geleden met mixen. Op zijn eigen kamer draaide hij voor vrienden en familie, die – al dan niet vrijwillig – naar het resultaat luisterden. Inmiddels draait hij geregeld in cafés en doet hij mee aan dj contests.
 
Kun jij jouw muziek omschrijven en vertellen wat je ermee wilt bereiken?
“Vooral flinke house met een diepe kick eronder, vind ik helemaal geweldig. Zoals die muziek opbouwt, met een goeie melodie, een stevige bas eronder, en daarna die drop… Ja, dan krijg ik kippenvel.” Grote voorbeelden heeft hij niet. “Ik wil wel een beetje origineel blijven. Er zullen vast wel mensen zijn die ongeveer hetzelfde doen als ik, alleen ken ik die nog niet”, zegt hij lachend. “Ik vind het leuk om wat grappige of bekende dingen door mijn mixen te gooien. Natuurlijk wil ik het wel onbekend houden, een beetje underground met flink wat goeie onbekende nummers er in. Zo knutsel ik bijvoorbeeld met de vocals van een bekende hit, zet ik die op een onbekend lied, en verbouw ik het tot een totaal ander nummer.” Hiermee zet hij de luisteraar bewust op het verkeerde been. Niels vervolgt voorzichtig: “Om het onbeschoft te zeggen, wil ik de luisteraar een beetje muzikaal opvoeden. Muziek draaien zie ik als een mogelijkheid om iets over te brengen op anderen. Daarmee kan ik laten zien wat er allemaal voor muziek bestaat.”
 
Passie
Niels praat met veel enthousiasme over muziek. Ook over VESTROCK en de VESTROCK RALLY, die een paar maanden voor het festival plaatsvindt.
 
Hoe kijk je terug op de VESTROCK RALLY en jouw optreden?
“Ik vind het leuk om te laten zien dat ik passie voor heb voor mixen en draaien.” Via via kreeg Niels een link waarmee hij zich kon aanmelden voor de VESTROCK RALLY 2014. Lachend vervolgt hij: “Ik kon nergens duidelijk vinden hoe ik me moest inschrijven, maar kennelijk hadden 140 anderen daar geen problemen mee.” Hij kreeg te horen dat hij geselecteerd was voor de dj contest. Niels had zich goed voorbereid op dit optreden: “Ik heb best lang nagedacht over mijn hele set-up en het goed geoefend. Ik vind dat je bij een optreden iets moet achterlaten waar mensen over blijven nadenken. Daarom had ik bijvoorbeeld een stuk van Limp Bizkit gebruikt om af te sluiten. Dat werd zichtbaar gewaardeerd.”
 
Limp Bizkit
Dat is geen toeval, want deze Amerikaanse rockband staat op zaterdag 7 juni ook op de Binnenvest in Hulst. Als ik de naam Limp Bizkit laat vallen, zegt Niels meteen: “Dat die band naar Hulst zou komen, daar geloofde ik eerst echt helemaal niks van. Ik heb die muziek vroeger zo vaak geluisterd. Toen ik de bandnaam in de line-up zag staan, moest ik het echt nog eens checken.” Zijn ogen twinkelen: “Het is gewoon echt zo…”
 
Sterker nog, met het winnen van de VESTROCK RALLY mag je de silent disco openen op dezelfde dag dat Limp Bizkit op het podium staat. Hoe vind je dat? “Vet. Als ik niet moet draaien, ga ik zeker kijken.” Draaien voor een silent disco is een nieuwe uitdaging voor Niels: “Als luisteraar vind ik die silent disco geweldig! Het enige nadeel is dat je de bas niet echt voelt knallen in je lichaam. Het is echt anders. Doe je de koptelefoon af, dan kan je bij wijze van spreken, met anderen kletsen, en doe je de koptelefoon weer op, dan zit je in een totaal andere wereld.” Hij denkt even na en vervolgt: “Ik weet nog niet precies hoe ik het moet gaan doen, want normaal gesproken heb ik ook monitoren naast me en kan ik horen hoe ik inmix. En dat kan ik nu niet. Ik ben benieuwd hoe dit zal gaan.”
Ondertussen is Niels al met de voorbereidingen voor zijn optreden op VESTROCK begonnen: “Ik ben er echt al heel lang mee bezig. Ik heb dan ook wat probeersels aan een paar vrienden laten horen. Ik moet nog wel veel gaan knutselen. Want in elk nummer dat ik draai, gooi ik iets van mezelf in. In ieder geval ga ik er voor een volle 100 procent voor!”
 
DJ EXTINSE, VESTROCK, Zaterdag 7 juni, Silent Stage, 19.25 uur – 20.15 uur