Straatfestival Ovezande afsluiter van een prachtig weekend

Met Django, Crappydog, Small Time Crooks en Liptease and the Backstreet Crackbangers

Tekst en foto's: Dennis de Waard ,

Zonovergoten Ovezande geniet op de eerste dag van juni van het 27ste Straatfestival. De Klomppop kater moge inmiddels verdwenen zijn, maar Ovezande staat alweer te springen voor een volgende festival. Op straat, in het Witte Kerkje, op Oalles Loco?-stage, Spectra-stage en Mainstage staan genoeg artiesten om al badend in het zonnetje het weekend af te sluiten.

In het Witte Kerkje zien we, onder de naam De Beste Singer-Songwriters van Zeeland, Django optreden. Django mag na deelname aan de Kunstbende, Polderpop en Ganzenpop zich inmiddels een gevestigde naam in dit genre noemen. Puntje van kritiek: het optreden is versterkt. Het kleine Witte Kerkje beschikt over een uitstekende akoestiek en Django's stem heeft ook voldoende kracht, dus het versterken van het optreden was niet nodig geweest. Gelukkig doet Django's talent dit  meteen vergeten.  Goed gitaarspel en goed in elkaar stekende nummers. Zelfs een nummer waarin hij zingt over een writers block weet hij in een tekstueel kunstwerkje te toveren.
 
Door naar de straat, waar Crappydog optreedt. Het kan het enorme tweesnarige instrument zijn, het kan de look van de band zijn, het kan de muziek zijn, maar in ieder geval gebeurt er iets waardoor mensen geboeid blijven om te kijken naar de country/bluegrass muziek van de twee heren. De stampende klomp op het stuk hout, de rauwe bluesy stem, alles valt perfect op zijn plaats om je haast in Amerikaanse folklore te voelen. 
 
In de tenten op het sportpark, speelt Small Time Crooks, misschien wel dé bluegrass band die je deze zomer op een festival gezien moet hebben. Twee gitaren, bas plus een wasbordje inclusief kazoo, belletje en sigarettenhouder: “A man needs his smokes.” Originele teksten, muzikanten met zelfspot, het kan bijna niet beter. Ineens wordt geheel onverwacht "Laat Me" van Ramses Shaffy gespeeld. Een groep mannen van in de veertig staat vrolijk mee te zingen. Man, als er nou meer bands met deze sfeer konden spelen… 
 
Tot slot naar de Mainstage, waar Liptease and the Backstreet Crackbangers zich opmaakt voor hun optreden. Even lekker de jaren vijftig terug beleven, zelfs "Milkshake" van Kelis wordt in deze stijl gecoverd! Het mag hier en daar en aantal mensen aan het dansen brengen, maar het lukt niet helemaal om iedereen mee te krijgen, en het is al redelijk duidelijk waarom. Liptease and the Backstreet Crackbangers (zeg dat maar eens vijf keer snel achter elkaar als je lichtelijk dronken bent…) komt te veel over als een ingestudeerd project. Oké, de danspasjes van de drie vocalisten horen natuurlijk helemaal bij die stijl, maar de spontaniteit ontbreekt. De glimlachjes, het plezier op het podium, het juichen en klappen, alles komt te gemaakt over. Gemiste kans.
 
Omcirckel met rode merkstift in je agenda: 14 mei 2015, hemelvaart, Klomppop!