DJ Fatal Inc. is ‘back on track’

Een interview met Carlo van Remortel

Tekst: Ilona de Bruijne, Foto: Heart for Hard ,

Hardstyle dj Fatal Inc. – de bijna 23-jarige Carlo van Remortel uit Terneuzen – lijkt een comeback te maken. In zijn tienerjaren werden zijn tracks regelmatig in de Belgische discotheek The Oh! gedraaid en hij stond zelfs op festival The Qontinent in Wachtebeke. Maar na zijn optreden op Vestrock in 2013 bleef het even stil. Tot begin juni van dit jaar. Fatal Inc. pakte de draad weer op, draaide op Vestrock en het Soundfestival in Hulst en bracht bij label SUR+ ‘Heavy Metal’ uit. Tijd voor 3voor12 Zeeland om eens een babbeltje met Carlo te maken.

Ons gesprek begint met een paar hilarische begripsverwarringen. Carlo gebruikt woorden die ik wel ken, maar die in de wereld van dj’s een heel andere betekenis hebben. Zo wordt onder een ‘plaatje’ één ‘nummer’ verstaan. ‘Een tijdje geleden sprak ik een iemand die me vertelde dat hij graag naar hardcore luistert. Nou, hardcore vind ik wel leuk. Maar al gauw kwam ik erachter dat hij hardcore in de punk bedoelde...’

Wanneer ben je begonnen met het maken van tracks? ‘Dat is alweer een tijdje geleden. Het is een beetje het bekende verhaal van een dj. Ik ben, toen ik een jaar of dertien, veertien was, wat gaan downloaden en eens gaan bekijken wat het inhield. De interesse voor jump, hardstyle en tek is door mijn tien jaar oudere zus gekomen. Zij ging bijvoorbeeld naar Sensation Black en dat sprak me heel erg aan. Ik zat toen net op de middelbare school. Rock en hiphop, dat was toen hip, maar daar kon ik me helemaal niet in vinden. In de muziek van mijn zus wel.’
 
Je begon dus met het maken en produceren van je eigen nummers. Wat deed je vervolgens met die tracks?‘Een van mijn eerste plaatjes heb ik naar een discotheek in België gestuurd, The Oh!. Dat is een van de weinige clubs die jump en hardstyle draaien.’ Hij vervolgt lachend: ‘Als ik dit plaatje nu terugluister dan vraag ik me af waarom ik dat toch heb opgestuurd! Maar, gek genoeg werd het geregeld gedraaid; het werd zelfs een kleine hit. Toen ik werd uitgenodigd om in die disco een feest te openen, kwam ik in contact met de vaste dj van de club. En zo is het balletje gaan rollen.’ Vervolgens werden Carlo’s plaatjes op cd’s van The Oh! uitgebracht en verkocht.

Onlangs heb je op het jumplabel SUR+ een nummer uitgebracht ‘Heavy Metal’. Kun jij jouw stijl – hardstyle, tek en jump – eens omschrijven? ‘God ja, hoe omschrijf je zoiets… Laat ik beginnen met de jump, van vroeger. Dat was veel op tv en YouTube te zien met een dansje. Dat dansje, die heeft volgens mij de stijl wel een beetje de das omgedaan. Het werd te commercieel. Dat is jammer, want die stijl kent nog veel meer subgenres, zoals tek.’ Hij denkt rustig na en vervolgt: ‘Een goed voorbeeld van een bekend hardstyle nummer is ‘Year Of Summer’ van Wildstylez met Niels Geusebroek.’ Voor Carlo mag het allemaal iets sneller, met een nog hardere bas.
 
Omdat de jumpstyle na zijn hoogtepunt in 2007 grotendeels uit de Nederlandse dance scene verdween, richtte de toen 16-jarige Carlo zich vooral op België: ‘Het is daar echt het Mekka van de jump. Nog steeds, eigenlijk.’ Ieder jaar vindt in Wachtebeke The Qontinent, een groot dancefestival, plaats. Het lukte Carlo om daar in 2011 onder de naam Firewall op te treden: ‘De tent stond helemaal vol. Ik had nog nooit eerder meegemaakt dat er zoveel mensen bij mijn optreden waren. Dat heeft zo’n indruk op me gemaakt! Het nadeel hiervan was dat alles wat daarna kwam, veel minder indrukwekkend was. Ik vond het daardoor ook allemaal wat minder leuk worden. Ik moest mezelf opnieuw motiveren. En dat lukt nu. Ik ben weer lekker op weg.’

Dat hebben we gezien. Begin juni stond je op Vestrock en op ’t Soundfestival in Hulst. Kunnen we binnenkort nog meer van jou verwachten?‘Jazeker. Ik ben bezig met een aantal collabs, tracks die ik samen maak met andere artiesten. Eentje doe ik nu samen met een maatje uit Brabant, Dustin Hertz.’ Carlo is hier wel tevreden over en hij verwacht dan ook dat dit werk binnenkort uitkomt.
 

Ik kan nog urenlang kletsen met Carlo over zijn passie voor jump, hardstyle en tek. Hij is er erg enthousiast over, terwijl hij hier vrijwel niets aan verdiend. ‘Ik vind het gewoon leuk om te doen. Als je een eigen plaatje hebt gemaakt en je ziet dan hoe het publiek in een discotheek of op een festival helemaal losgaat, is dat geweldig! Zoiets valt niet in geld uit te drukken. Ik heb liever dat mijn plaat op allerlei grote feesten wordt gedraaid dan dat ik er duizend euro voor krijg. Al is duizend euro ook wel lekker’, besluit hij lachend.

https://nl-nl.facebook.com/fatalincofficial