Fort Rammekens podium voor rockopera ‘O Die Zee’

Oudste zeefort van West-Europa decor voor bijzonder samenwerkingsproject

Ilona de Bruijne ,

Een eigenzinnige, moderne bewerking van Homerus’ Odyssee is van 2 t/m 23 augustus te zien in het Walcherse Ritthem. Niemand minder dan Huub van der Lubbe (De Dijk) heeft zich over de songteksten ontfermd, samen met grote en minder grote namen uit de Nederlandse popmuziek.

Muzikale samenwerking

Speciaal voor ‘O Die Zee’ heeft Robert Jan Stips (NITS) de muziek van alle componisten gearrangeerd. Ook schreef hij een lied op een van de songtesten van Huub van der Lubbe, net als – om er maar een paar te noemen – Marike Jager, Torre Florim (De Staat), Moss, Rob Klerkx (Moke), Eefje de Visser, George Kooiman (Golden Earring) en Mario Goosens (Tringerfinger). In de voorstelling worden de liederen vertolkt door professionele acteurs/vocalisten onder muzikale begeleiding van Octobar, lokaal talent en koor.

Zeefort Rammekens

Het verhaal, misschien wel een van de oudst bekende verhalen uit de Griekse literatuurgeschiedenis, speelt zich volgens scenarioschrijver en regisseur Tom de Ket af in Zeeland en vertelt over de ronddwalingen van een jonge Zeeuw die op het punt staat te trouwen. Het in de zestiende eeuw ontworpen Fort Rammekes, dat in zijn lange bestaan ook een hospitaal en een champignonkwekerij huisvestte, is met de Westerschelde en de havenindustrie op de achtergrond een mooi decor voor deze unieke Nederlandse rockopera.
 
De voorstellingen beginnen om 20.30 uur. Een kaartje kost 27,50 euro.