Burgfest davert door Zeeland Burgfest davert door Zeeland

Metalfeest in Oostburg en Middelburg

, Gijs Kamphuis

Burgfest davert door Zeeland

Metalfeest in Oostburg en Middelburg

Gijs Kamphuis ,

Nederland is weer een metalfestival rijker. Komend weekend is het namelijk tijd voor Burgfest. Een reizend metalcircus dat twee keer Zeeland aandoet: Zaterdag in The Lane (Oostburg) en zondag in Bar American (Middelburg). Het is aan Ynfamia en Tellurion om de provinciale eer hoog te houden. Verder treden de Belgische bands Caducity, Fractured Insanity en Marche Funèbre op, aangevuld met het Brabantse Beyond our Ruins.

De naam Burgfest is afgeleid van de steden waar dit kleinschalig festival plaatsvindt. Want behalve in Oostburg en in Middelburg begint dit initiatief vrijdag in Tilburg. Drie dagen lang zware metalen, waarbij death metal de boventoon voert.  
Want zowel Caducity, Fractured Insanity en Beyond Our Ruins, hebben op de oude school van dat genre het vak geleerd. Caducity kent twee oer-leden: bassist Steven en gitarist Vinnie, die vanaf begin jaren negentig de band draaiend houden. De Belgen hebben met de jaren een karrenvracht aan muzikanten versleten maar nu is er een stabiele line-up. En met ex-leden van Inquest en Mental Death aanboord is er ervaring te over. Hun laatste plaat, ‘Destination: Caducity’, stampt uit 2009 maar wie weet verrast het vijftal met een aantal compleet nieuwe nummers. In Middelburg zal deze act het feest afsluiten ter ere van hun 25-jarig jubileum. Want officeel zag Caducity in 1989 het levenslicht. 

Fractured Insanity maakte in 2010 een vliegende start met het album ‘Mass Awakeless’, De band was toen al drie jaar bezig, maar zag de trein vaart minderen toen zanger Cid vertrok. Een bassist was al langer niet meer voorhanden, maar beide vacatures zijn nu weer vervuld. De Vlamingen namen onlangs Stefan van Bael aan, die naast de leadvocalen ook de baspartijen voor zijn rekening neemt. De eerste nieuwe nummers met hem op microfoon zijn af. 2014 kan wel eens een mooi jaar gaan worden voor deze death metalmachine. Het eveneens Belgische Marche Funèbre is het ‘rustpunt’ van Burgfest. Al is snelheid het enige wat deze doomband met momenten terug neemt. Want, qua intensiteit en volume doet het vijftal zeker niet onder voor de andere acts. Hun jaren negentig doom heeft – hoe kan het ook bijna anders - verwijzingen naar My Dying Bride, maar meer en meer krijgt de band ook een echt eigen smoel, zo is te horen op hun laatste cd ‘Roots Of Grief’.

Beyond Our Ruins komt uit Raamsdonkveer en maakt meer melodieuze death metal in het straatje van Opeth. Net als die act maakt dit vijftal gebruik van cleane zangpartijen, wat een mooie afwisseling is tussen alle putgrunts door. De band zegt zelf klaar te zijn om op zoveel mogelijk podia te bezoeken. Na Burgfest kunnen er in iedergeval drie aan het lijstje worden toegevoegd. De Zeeuwse opener van het driedaags festival is Ynfamia. Dit Zeeuws-Vlaams trash-orkest behoeft voor de liefhebbers amper meer een introductie. Sinds de oprichting in 2009 is de band serieus zieltjes aan het winnen. Waar een podium daar treden ze op. Vorig jaar haalden de Terneuzenaren de halve finale van de Metalbattle en brachten ze een vier-track EP uit. Nu is het tijd voor een volgende stap, die begint op Burgfest.

Voor die andere Zeeuwse deelnemer wordt het een bijzonder weekend. Tellurion zal in The Lane hun lang verwachte debuutplaat officieel voorstellen. Eerder vertelde band al over dat proces in een interview met ons. Wie houdt van strakke, moderne metal is bij deze vijf heren aan het goede adres. In hun thuisplaats Oostburg zal de groep de trotste afsluiter zijn van een lange avond metal.
 
Tijdschema 18 januari Oostburg                     Tijdschema 19 januari Middelburg
19:00 – 19:30 Ynfamia                                  16:00 – 16:30 Ynfamia
19:50 – 20:25 Marche Funèbre                       16:50 – 17:25 Marche Funèbre
20:45 – 21:25 Beyond our Ruins                     17:45 – 18:25  Beyond Our Ruins
21:45 – 22:25 Caducity                                 18:45 – 19:25 Tellurion
22:50 – 23:35 Fractured Insanity                   19:50 – 20:35 Fractured Insanity
00:00 – 01:00 Tellurion                                 21:00 – 22:00 Caducity

Meer informtie: www.burgfest.nl 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland