Legija wint Metal Battle 2014 in de Pit Legija wint Metal Battle 2014 in de Pit

Driemaal is scheepsrecht voor de death-metalband

, Tekst & foto's: Ben Willemsen

Legija wint Metal Battle 2014 in de Pit

Driemaal is scheepsrecht voor de death-metalband

Tekst & foto's: Ben Willemsen ,

Het is alweer voor de vierde keer op rij dat in de Pit de voorronde van de Zeeuwse “Metal Battle” plaatsvindt. Voor de derde keer doet Legija een gooi naar een finaleplaats. Met succes, want na enkele wisselingen in de bezetting lijkt de band er helemaal klaar voor. Xeno gaat er vandoor met de publieksprijs.

Vier bands strijden vanavond om de Zeeuwse metal in den lande hoog te houden en doen dat allen met verve.

Als eerste mag  Giant Diamond Sea Turtle de aftrap nemen. De “thuisband” van deze avond. Ondanks dat het muzikaal wat rommelig klinkt, compenseren de Zeeuws-Vlamingen dit met hun onmetelijke enthousiasme op het podium. Het knalt er werkelijk aan alle kanten af. De band speelt voornamelijk metal core met hier en daar wat punkinvloeden en ragt de nummers er in hoog tempo doorheen. Aan het einde is er zelfs nog tijd over voor een leuk geïmproviseerd dubbel-gruntnummer. Giant Diamond Sea Turtle heeft er veel plezier in en dat straalt de band aan alle kanten uit.

Na dit geweld is het tijd voor Xeno. De band opent de set met een dreigende, bijna filmische, soundscape, waarbij de muzikanten strak de zaal in kijken, en zet een oude bekende “Pandemic of Religion” in. Een fijn begin. Voor de rest van de avond wordt veel nieuw materiaal gespeeld en de progressieve thrash is technisch prima in orde. Op het podium is het wat rustiger dan bij de eerste band. Met ingewikkelde wisselende ritmes is het soms even wennen. Het klinkt allemaal wel lekker en de diepe grunts en screams wisselen elkaar prima af. Het publiek is in ieder geval enthousiast en de eerste echt serieuze pit ontstaat.

Terwijl de gloriedagen van de power metal alweer een decennia achter ons liggen, probeert het Middelburgse Fire Within dit eens zo ongekend populaire genre weer nieuw leven in te blazen. En hoe! Door hier en daar een wat progressiever geluid te laten horen, blijft het boeien. De band doet denken aan Edguy en Stratovarius. Aan enthousiasme, snelheid en melodie ontbreekt het de band niet. Ze bespelen het publiek prima. Je wordt direct gepakt door de catchy ritmes en door de, soms ook wel een verademing in de tegenwoordige metal, zuivere cleane zang. Tijd om de nekspieren eens lekker los te headbangen, wat dan ook veelvuldig gebeurd.

Dan is het tijd voor death metal. Vanavond wordt dit genre aangekondigd als datgene waar wij Nederlandse metalheads goed in zijn, zoals Gorefest en Hail of Bullets. Komt Legija binnenkort in dit rijtje? Voor de derde keer proberen de Schouwen-Duivelanders het op Metal Battle, met het risico de eeuwige tweede te worden. De band heeft wat wisselingen gehad en bassist Vincent Krijger neemt nu de zang geheel voor zijn rekening. De band is er dit keer helemaal klaar voor en blaast iedereen omver. De bas knettert lekker door de zaal en het stuwende strakke drumwerk imponeert. De twee gitaristen wisselen elkaar lekker af en ik bespeur ze op geen enkele fout. Voor mij is het dan wel duidelijk, de band is er in ieder geval klaar voor.

Tijdens het juryberaad speelt de Belgische Iron Maiden cover band, Sevenson, een serie welbekende klassiekers van de Britse heavy metal helden. Niet onverdienstelijk, maar iedereen wil de uitslag horen! Na drie kwartier is dan eindelijk zover. De publieksprijs wordt uitgereikt aan Xeno. De band eindigt met Giant Diamond Sea Turtle op de derde plaats, wat mijn inziens een verkeerd beeld geeft. Het verschil tussen Fire Within en Legija is slechts 4 punten in het voordeel van Legija en daar kan ik me meer in vinden. De bands waren erg aan elkaar gewaagd. Ze hebben het eindelijk geflikt. Op naar de halve finale in Baroeg in Rotterdam!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland