Spoedoptreden van Taymir in ‘t Beest

Back at Seven maakt indruk

Dennis de Waard ,

Taymir, de belofte van 2014, is een band uit Den Haag die – zo lijkt het althans – ineens de aandacht van iedereen weet te trekken: 3FM Megahit (met de single ‘AAAAAH’), optreden tijdens Noorderslag, een debuutalbum “Phosphene” en met een headlinetour door Nederland. Vanavond staat Taymir in ‘t Goese Beest.

Krachtig optreden
Back at Seven, afkomstig uit Tilburg, opent de avond en speelt alternative rock. De band heeft net hun gelijknamige debuut EP uit, en weet zich te onderscheiden met een mix van hardrock en catchy popsongs. De eerste indruk die het publiek van de band krijgt is dat hun repertoire vooral uit simpele popsongs zal bestaan. Maar die gedachte wordt al gauw het hoofd uitgebeukt. De band weet te verassen met hun eigen geluid en met de diversiteit van hun nummers. Iedereen van Back at Seven geeft een eigen invulling op muzikaal gebied, en weet zijn of haar instrument ten volle te gebruiken, zoals de soms funky invullingen van basgitarist Angelo Pertijs, de wilde gitaaruithalen van Daan Rijnders, de gouden stem van Denise de Wolff en de dreunende drums van Marc van Dongen. Het klinkt allemaal als een goed werkende muziekmachine. Het enige puntje van aandacht zijn de backing vocals, die soms niet of nauwelijks te verstaan of te horen zijn. Al met al is het een krachtig optreden van deze Tilburgse band. Back at Seven, met één EP als wapenfeit, mogen we daarom wel eens nauwlettend in de gaten houden…
 
Goede connectie
Dan is het tijd voor Taymir. Voor de drummer Harry Roelse, zou dit bijna als een thuiswedstrijd kunnen voelen, want hij komt uit Hoedekenskerke en speelde hier met zijn andere band Zaniac. Onder luid gejuich wordt het eerste nummer “She Goat” ingezet. De jaren zestig poprock is soms stevig, maar blijft toch wel redelijk braaf. Zanger Bas Prins heeft een goede connectie met het publiek, die uit zijn hand lijkt te eten. Ook de andere muzikanten hebben onderling zichtbaar de grootste lol tijdens het spelen. Er wordt nog even medegedeeld dat Hollywood ster Chloe Grace Moretz op Twitter het nummer “AAAAAH” heeft gedeeld met haar ruim 899.000 volgers. Des te enthousiaster wordt het nummer ingezet., Na een best kort optreden wil het publiek meer, maar krijgt het slechts nog één extra nummer. Als de laatste noot uitklinkt, wordt de microfoon neergegooid en stormen de bandleden haast het podium af. “Zo. Dat was het. Doei.” Gelukkig kan het publiek er wel om lachen.
 
De optredens van Back at Seven en Taymir waren gerust “spoedoptredens” te noemen. Binnen twee uur staat het publiek al in de rij voor LP’s, CD’s en T-shirts. De bandleden van beide bands staan glimlachend te signeren, terwijl een ruis van de sixties nog in de oren ruist.