Alles gaat kapot in de vierde ronde van Spectra

Eerste optreden van The Shore Cries Attic daverend succes

Tekst: Dennis de Waard Foto’s: René Kauwenbergh ,

In de vierde voorronde van Spectra staan vanavond vier bands – muzikaal gezien - lijnrecht tegenover elkaar. Ragpunt maakt punk, Giant Diamond Sea Turtle metal core, Dread speelt, zoals ze ‘t zelf noemen “een flinke bak teringherrie” en de laatste deelnemer, The Score Cries Attic, maakt hardrock. Om het geheel nog afwisselender te maken, mag de Amsterdamse band The Benelux de avond afsluiten.

Ragpunt uit Zierikzee trapt af. De punkband bestaat uit een drummer, een gitarist en een zanger en geeft vanavond hun allereerste optreden. Het trio weet een flinke indruk te maken door het nummer ‘Pillen In Je Cola’ in te zetten, Een simpel nummer, dat iedereen meebrult met “Pillen in je cola, pillen in je bier”. En dat is bewonderingwaardig, omdat er helaas niet veel van de zang is te verstaan. De rest van de avond horen we die kreet nog vaak terug.
 
Dan is het tijd voor Giant Diamond Sea Turtle, geen onbekende band in de metal scene. Maar, wat voor gedachten schuilen achter deze bandnaam. Wel, de naam komt van een verhaal van ‘ene Huysmans’. In dit verhaal legt een man diamanten op een schildpad en komt het beestje daardoor te overlijden. De bandleden zijn tegen dergelijke praktijken, en weten dat over te brengen in hun donkere metal core. Als de band eenmaal speelt is iedereen al licht aan het headbangen. De bandleden weten precies wat ze doen: De meerdere lagen vocalen, en de scheurende gitaren maken het af. Het publiek lijkt niet ‘in the mood’ voor deze band en dat is jammer, want aan het optreden is helemaal niks mis.
 
Dread is uit de dood herrezen. In 2012 was de band namelijk gestopt, maar vanavond heeft de metalband de gitaren, de drums, en de microfoon uit de oude doos gehaald om deze vervolgens he-le-maal kapot te spelen. Daar hebben ze ook een club aan trouwe fans voor meegenomen. De band sloopt als nooit tevoren, laat fans meezingen, en worden sommige nummers even uitgelegd: “Dit nummer gaat over een jongetje dat gepest werd. En toen vond hij een hamer. Oh, en, hier gaan jullie niks van verstaan.” Met die woorden te hebben gezegd explodeert de zaal. Mensen die het publiek induiken, om ze vervolgens lens te slaan in de pit (“Pillen in je cola!”), zijn dan ook geen uitzondering. Dread, welkom terug!
 
De laatste deelnemer is The Shore Cries Attic: “We spelen in een dorp aan de kust op een zolder, en iedereen zit altijd te huilen dat we zo hard spelen, dus vandaar.” Vervolgens, zonder dat de band het nog weet, verzorgen ze een optreden die ze een plek in de finale van Spectra bezorgt. En terecht. Iedereen, fan of geen fan weet het: “Wow, deze band gaat keihard winnen.” Een goed gevuld podium, twee gitaristen, drummer, toetsenist, bassist, en zanger. Hardrock vliegt om de oren, inclusief ballad, wat de diversiteit van de band benadrukt. De zanger heeft een stem die in no time van niets naar bruut gaat. Het plaatje dat The Shore Cries Attic heet, is een plaatje waar veel op geoefend is, en dat zeker zijn vruchten afwerpt. 
 
The Benelux, de special act van vanavond, lijkt in eerste instantie niet helemaal in het genre van de avond te passen. De dansbare electro-rock is na een ongelooflijke portie harde punk en metalen even wennen. Met een gitaar met dubbele hals (bas en gitaar), dreunende beats, catchy zanglijnen en een underground randje is deze Amsterdamse band werkelijk uniek te noemen. De zanger, die overigens over een stel benen beschikt die nooit lijken te stoppen met dansen, weet precies hoe hij het publiek kan inpakken. Iedereen in deze band heeft een taak en weet dit met verve over te brengen op het publiek en dat zien we niet vaak in de electro-rock. Het zal me niet verbazen als deze band nog eens heel groot wordt.
 
Elke band die verzekerd is van een plek in de finale, zoals winnaar van vanavond The Score Cries Attic, zal met meer strijdlust meedoen nu bekend is wat de prijs is. En die is niet mis, die prijs: Een optreden op Southpark Festival 2014, een optreden op Bevrijdingsfestival 2015, een plek in de Zeeuwse Belofte, deelname aan de T-Strijd, en als klap op de vuurpijl, 4 dagen studiotijd in Studio-T ter waade van €1200,-. Nog maar één Spectra voorronde te gaan, en we weten wie er allemaal gaan strijden om deze felbegeerde prijzenpot.