Xeno sluit overtuigend Local Underground af

Jaarlijks feestje in Zierikzee wederom geslaagd

Ben Wllemsen ,

Elk jaar geeft poppodium Brogum lokale bands de gelegenheid om op te treden. Dat Schouwen-Duiveland goede bands heeft, wordt ook vanavond weer duidelijk. Op het affiche staan Main4, Duke John, Legija en Xeno. Allemaal energieke bands, dus dat wordt haren los en de volgende ochtend last van je nek.

De eerste band is Main4. Met de rommelige pretpunk timmeren deze jonge honden alweer zo’n twee jaar aan de weg. Tussen de puberale grappen en grollen door probeert de band ook nog wat muziek te maken. Dit slaat maar ten dele over op het publiek. Vooral de meegekomen vriendengroep van de bandleden zijn vooraan te vinden, die dan ook luid meezingen met de covers.

Dan de mannen van Duke John. De drie spelen lekkere 70’s psychedelische stonerrock. De set wordt mooi opgebouwd met heerlijke riffs en hooks. Het wordt dan ook gelijk wat drukker voor het podium en de drie heren verrassen met hun tijdloze sound. Duke John probeert een eigen geluid neer te zetten met de combinatie stoner en 70’s psychedelica. Dit komt vooral in het begin van de set goed tot uiting, waarna de focus langzaam opschuift naar stoner.

Legija is allang geen verrassing meer op Schouwen-Duiveland. Ze wonnen dit jaar nog de Zeeuwse voorronde van Metal Battle. Een strakke bak met old school death metal ‘in your face’ wordt de zaal in geslingerd.

De imposante verschijning en intense blik van zanger en bassist Vincent Krijger doet het iedere keer weer goed. De band speelt een strakke set en als het geluid na twee nummers ook wat beter afgesteld staat, horen we naast de beukende drums ook nog andere instrumenten. Een degelijk optreden van de heren.

Het is een tijdje stil geweest rond Xeno, maar de band heeft zeker niet stilgezeten. Met een nieuwe drummer en bassist heeft de band nieuw materiaal geschreven en is klaar voor het podium.  De progressive trash wordt ondersteund door een symfonische sound wat de muziek iets theatraals geeft. De nummers zitten goed in elkaar en de screams en grunts van zanger/toetsenist Ruben Willemsen denderen over je heen. Vooral in de nieuwe nummers is goed de vooruitgang te horen die te band gemaakt heeft. Vooral het slotnummer “Atlas” laat een verpletterende indruk achter. Als dit de nieuwe weg is die Xeno inslaat, smaakt dit naar meer. Xeno overtuigt vanavond en sluit de avond waardig af. En als na de set het welbekende ‘Xeno dansje” wordt gedaan is de avond helaas ten einde.