Clear Clamour wint Steenworp 2014 Clear Clamour wint Steenworp 2014

Goese band sleept Zeeuws-Vlaamse popprijs in de wacht

, Tekst: Karlijn de Splenter Foto's: Martin Hol

Clear Clamour wint Steenworp 2014

Goese band sleept Zeeuws-Vlaamse popprijs in de wacht

Tekst: Karlijn de Splenter Foto's: Martin Hol ,

Clear Clamour heeft de Zeeuws-Vlaamse bandcompetitie Steenworp gewonnen. De Goese band heeft daarmee een plekje veroverd op Vestrock, WeitjeRock en The Road to Graauwrock. Bovendien mogen ze een demo opnemen in een professionele studio.

Zaterdagavond, poppodium de Pit in Terneuzen. Vijf bands gaan de strijd met elkaar aan om de felbegeerde popprijs van Steenworp in de wacht te slepen. De zaal is afgeladen met vrienden en familie van de bandleden. Toch heeft het publiek deze avond, anders dan bij de voorrondes, geen inbreng. De driekoppige jury beslist wie de winnaar is van Steenworp 2014.

De enige Zeeuws-Vlaamse band in de competitie heeft de eer om te beginnen. De Hulstenaren Pevis verworven een plekje in de finale op basis van publieksstemmen. Ook dit keer krijgen ze het publiek mee, alleen weten ze daarmee de jury niet te overtuigen. Naar eigen zeggen maken ze ‘Heavy Brown’. Geïnspireerd op de stijl van de band Ween. Pakkende en dansbare liedjes, met een humoristisch randje. Een tikkeltje heftig omdat ze ook wat metal invloeden gebruiken.  
 
De bandleden van Behind the Mirror zijn nog ‘piepjong’. Met hun 16/17 jaar zijn ze de jongste deelnemers. De guitige blikken op de gezichten van de jongens zegt genoeg over de muziekstijl van Behind the Mirror. Niet al te moeilijke teksten en vrolijke deuntjes met een frisse uitstraling. Hun onervarenheid -de band bestaat nog geen half jaar- siert ze. De zanger doet zijn best om interactie met het publiek te krijgen. Ondanks dat hij wat onzeker oogt, lukt het hem aardig.

Red Star Line zijn de enige Belgen die vanavond het podium betreden. Ze vallen op omdat ze een heel andere sound brengen als de andere groepen. Een beetje duister klinkt het wel. De bas dreunt door je hele lichaam. De zanger is erg goed bij stem en onderbouwt zijn woorden met handgebaren. Het hele plaatje doet denken aan zanger Tom Smith van Editors. Bij het laatste nummer gaat de band pas echt los. De zanger verlaat zijn veilige plekje achter het microfoonstandaard. Voor het podium ontstaat de eerste pit van vanavond. De pit bestaat dan wel maar uit vier bezoekers (allemaal met een T-shirt van Steenworp aan wat doet vermoeden dat ze van de organisatie zijn) maar het gaat om het idee.  
Winnaar van de avond Clear Clamour uit Goes is naar eigen zeggen geïnspireerd door de Amerikaanse rockband Toto. Maar brengen een geheel eigen stijl door invloeden vanuit de blues en funk toe te voegen. De saxofoon maakt het plaatje compleet. Ze brengen een nieuw nummer dat meteen goed wordt ontvangen. Het lied omvat alles wat ze uitstralen. Een jonge band met een fris geluid afgemaakt door er af en toe een catchy pianodeuntje door te gooien. Daarmee weten ze een ijzersterke show neer te zetten. Een terechte winnaar. Tijdens de uitreiking laat de jury weten: “Het optreden was af. De muziek is goed opgebouwd en ze hebben een echte show neergezet.”

Afsluiter van de competitieavond is Keaton uit Middelburg. Meteen de eerste en laatste band die er een ballad uitgooit. Met zijn hand op het hart zingt de statige zanger het nummer ‘Walk you home’. De tweestemmigheid komt echt tot zijn recht tijdens dit nummer. Maar ook de harde nummers gaat ze goed af.  
 
De winnaar van de allereerste editie van Steenworp in 2011 mag de avond afsluiten: Gork A27. Het levende bewijs dat bandcompetities zeker wat kunnen opbrengen. Zij hebben inmiddels wel al op ieder Zeeuws podium gestaan. Net als anders zetten ze een professioneel en ijzersterk optreden neer. Met de cover ‘She wants to move’ van NERD krijgen ze het publiek aan het dansen. Ook de andere nummers slaan in als een bom. Ze hebben allemaal een lekker rauw randje en dat zorgt voor een fijne afsluiter van de avond. Afsluiter in de categorie bands dan toch, want er is ook nog voor een afterparty gezorgd waarbij de huis-dj van Steenworp dj Fritzzz achter de draaitafels plaatsneemt.  
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland