Record Store Day: Middelburg en Bergen op Zoom Record Store Day: Middelburg en Bergen op Zoom

Nederpop in De Drvkkery, Vlaamse bands in De Waterput

, Tekst: Willem Schipper en Andre Joosse

Record Store Day: Middelburg en Bergen op Zoom

Nederpop in De Drvkkery, Vlaamse bands in De Waterput

Tekst: Willem Schipper en Andre Joosse ,

Op Record Store Day vieren we het feit dat de platenwinkel nog, of weer, bestaat. Een zichzelf respecterende platenzaak heeft op deze dag dan een paar instore-optredens. Zo staan er op het affiche van De Drvkkery (Middelburg) en De Waterput (Bergen op Zoom) diverse binnenlandse en buitenlandse acts. We nemen er eens een kijkje.

De Drvkkery, Middelburg
 
In de Drvkkerij, starten we met Rita Zipora in kleine bezetting (toetsen, bas). We kennen haar van de fraaie, dromerige liedjes op haar debuut 'Als Ik Kijk'. Naar verluidt zou haar muziek op Portishead moeten lijken, maar de muziek van Rita Zipora doet me eerder aan de klare electronicalijn van Barbara Morgenstern denken, net als haar mooie bescheiden stem. Of het nu door het vroege uur komt of doordat Zipora nog niet bij het grote publiek bekend is, zijn er maar een handvol mensen op de stoelen bij de band neergestreken. Vanuit de winkel wordt wel door meer publiek meegeluisterd. Vlak voor het podium staan een paar mensen fanatiek in houten platenbakken te bladeren, wat natuurlijk ook hoort in een platenzaak, maar liever toch niet tijdens de instore. Dat weerhoudt de zangeres en haar mannen er niet van een mooi intiem halfuurtje te vullen. De afwezigheid van effecten en drums is merkbaar. Een paar liedjes zijn daardoor enigszins ‘kaal’. Momenteel is Rita Zipora op toer met Kris Berry en Perquisite, maar komt misschien binnenkort wel op eigen kracht in de buurt. Hopelijk wordt dat een volle zaal. (WS)
 
Later op Record Store Day blijkt het publiek ineens wel in groten getale te zijn opgedraafd bij Clean Pete, oftewel de tweelingzussen Loes en Renee Wijnhoven op gitaar en cello. Net als Rita Zipora brengen zij Nederlandstalige muziek. Anne Soldaat (o.a. Darryll-Ann) vond dit duo zo goed dat hij aanbood hun debuutalbum te produceren en met de zussen op tour te gaan. In een half-akoestische setting komt de samenzang van Loes en Renee prima tot zijn recht. Ze zijn duidelijk perfect op elkaar ingespeeld en de combinatie cello en akoestische gitaar geeft een mooi warm fundament voor hun liedjes. Die gaan overigens bijna allemaal over mannen, met fraaie tekstvondsten als “Je bent een lieve jongen, maar ik zoek een knappe man”. Af en toe dringt het gevoel zich op dat de dames nog wat laatste resten schoolmuziekavond uit hun systeem moeten spoelen, maar in het het uptempo “Vind Je ‘t Goed” horen we wat het duo in huis heeft, en waar het hopelijk in de toekomst verder naar toe gaat. Dat nummer gaat overigens, in tegenstelling tot de meeste andere nummers, over een man die een flinke afknapper blijkt. Je zou ze haast een paar compleet foute types toewensen om eens te zien wat voor muziek dat gaat opleveren. (WS)
 
De Waterput, Bergen op Zoom
 
Record Store Day (RSD) in Bergen op Zoom is vandaag een serieus festival. In platenzaak De Waterput staat om 10.00 uur Teena Riot de vroege bezoekers te vermaken. Als we eenmaal in deze bijzondere platenzaak binnenkomen, eindigt Id!ots, de band rond zanger Luc Dufourmont en bassist Dick Descamps, zijn set. Dit duo maakte in het vorige decennium furore als Ugly Papas. De muziek van Id!ots is te vergelijken met hun landgenoten Triggerfinger: pittige rock-'n-roll met blues en garage invloeden. Hoewel hun nieuwe plaat officieel nog niet uit is, wordt er achter de toonbank druk gehandeld in het verse vinyl van deze band. (AJ)
 
 
Intergalactic Lovers heeft zijn sporen al verdiend in thuisland België. De sympathieke heren en dame geven een mooi akoestisch optreden in de inmiddels drukke platenzaak. Ook zij presenteren hun nieuwe release, waar vooral de single 'Islands' populair is bij het publiek. Hun hit 'Delay' van de vorige cd komt uiteraard voorbij. Een erg prettig optreden. Deze band moeten we zeker zien op Vestrock. (AJ)
 
De derde Vlaamse band op rij is Dans Dans. Deze topband bestaat uit Bert Dockx op gitaar (ook zanger bij Flying Horseman), Fred Lyenn op bas (Lyenn) en Steven Cassiers op drums (Dez Mona). Dans Dans is een instrumentale groep die op een heel dynamische wijze diverse stijlen samenperst tot muzikale kunstwerken. Jazz, garage, blues en filmmuziek van Ennio Morricone smelten samen in de korte set die de band mag geven. Zeker een van de hoogtepunten vandaag. (AJ)
 
De rest van de dag valt nog te genieten van onder andere Mintzkov en Marike Jager. Onze tassen zitten inmiddels vol met vinyl en cd's. Tijd dus om thuis de naald in de groef te zetten en te genieten van bijvoorbeeld het RSD-cadeau van Afterpartees op rood vinyl. (AJ)
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland