The King’s Birthday Bash in De Klomp The King’s Birthday Bash in De Klomp

Brute metal, punk en country op Koningsnacht

, Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort

The King’s Birthday Bash in De Klomp

Brute metal, punk en country op Koningsnacht

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort ,

Nog voor de Oranjegekte het land weer kan infecteren, heeft de Klomp al vier bands binnengesleept. Op de vooravond van Koningsdag is er voor iedere punkliefhebber wat te vinden: van death metal tot hardcore punk en country punk voor de zware jongens.

Aan Rites de eer de avond te openen met hun hardcore punk uit Middelburg. Hoewel de zaal nog lang niet op zijn volst is, heeft de band, aangevoerd door Louisa Steenbakker, er niet minder zin in. De band geeft een kort maar krachtig optreden met zowel covers als werk van hun titelloze EP, zoals ‘Wolf In Disguise’. Een flinke bak punk mag er zeker zijn, maar de band maakt ook tijd voor hun ballad. Door de goede opbouw knalt ook dit nummer van het podium.
 
Na Rites is de beurt aan Baby Face Nelson. Country punk uit Utrecht die met teksten als ‘Whiskey is your friend’ zichzelf vooral niet al te serieus neemt. De vierkoppige band heeft met nog maar twee EP’s op zak toch al een sterke set opgebouwd. ‘Redneck Girls & Country Songs’ en ‘Death At The Mustang Ranch’ hebben een hoog meezinggehalte en doen denken aan bargevechten in saloons van het Wilde Westen. Dit weten de muzikanten dan ook uitstekend over te brengen. De strakke solo’s zijn de kers op de taart, en een cover van Motörhead’s ‘Ace Of Spades’ maakt het feest helemaal af. Dit is de perfecte band om een punkfestijn mee wakker te schudden.
 
Dan is het tijd voor OTIS. NRC Dagblad beschrijft deze band als “de beste band van Nederland”. Stonden de mannen vorige week nog samen met Rites in café De Vrijbuiter in Goes, deze avond delen ze het podium weer. OTIS komt met hun derde album ‘Otis Christ Superstar’ nog meer in de spotlight van de Nederlandse progressive metal- en sludge scene. Zanger Mario van Meer weet alle aandacht van het publiek naar zicht toe trekken als hij zich op de borst timmert als King Kong (of Otis Christ Superstar hemzelf). De bandleden moeten oppassen dat ze niet tegen elkaar aan beuken terwijl op de voorgrond Van Meer de longen uit zijn lijf schreeuwt. De band brengt een heerlijke bak herrie dat op festivals een lichte aardschok zou kunnen creëren. Het publiek in De Klomp is daar te rustig voor. Dat verklaart dat het optreden al na een nummer of vijf minder interessant en meer van hetzelfde klinkt.
 
Hammerlock sluit de avond af. Deze driekoppige country- en hardcore punkband is duidelijk beïnvloed door Motörhead: één nummer lijkt zelfs een directe kopie. Terwijl het publiek een beetje de kat uit de boom kijkt, beginnen de Amerikanen aan hun set. Hardrock voor de zware jongens zou je bijna zeggen, met op sommige momenten een vleugje blues. Hammerlock klinkt niet per se origineel of nieuw maar is toch fijn om te zien en te horen. Wanneer de set eindigt, wordt het publiek toch nog iets losser. De mannen van OTIS hebben wel zin in een feestje: ze gooien een biertje de zaal in en proberen te crowdsurfen. Nouja, crowdsurfen, de band tilt gewoon één bandlid op, want de zaal is helaas nog steeds verre van vol. Na het gebruikelijke ‘we want more’, krijgt gelukkig ook Hammerlock opeens meer zin in hun optreden. Dat enthousiasme was merkbaar in de laatste nummers, en het publiek krijgt een tweede ‘we want more’ dan toch nog over zijn lippen. 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland