Golden Earring rockt de Zeelandhallen

Haagse oude knarren hoeven nog lang niet met pensioen

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Joris van Moort ,

Het was alweer twee jaar geleden dat Golden Earring in de Zeelandhallen speelden, dus was het voor de rockband hoog tijd om terug te keren naar Goes. Dat de heren het nog lang niet zijn verleerd, blijkt wel uit een ruim anderhalf durende show vol klassiekers.

THE3rdMAN

De supportact die de ‘earrings’ meenemen is THE3rdMAN uit Den Haag. Met catchy rock-‘n-roll en krachtige ballads geïnspireerd op Led Zeppelin is dit trio een goede aanwinst voor de Nederlandse rockscene. Verrassing bij dit optreden is dat er bij het allerlaatste nummer nog even een video wordt geschoten voor een nieuwe single. THE3rdMAN weet de balans tussen ouderwets rocken met scheurende gitaarsolo’s een dreunende drums goed neer te zetten. De goed oplettende luisteraar hoort dat basgitarist Carlos Lake over een flink aantal strakke riffs beschikt, die origineler zijn dan een hele hoop collega-rockers van deze tijd.

Golden Earring

Na alle heisa rond The Rolling Stones die Nederland gaat bezoeken op Pinkpop, wordt nog wel eens vergeten dat we hier in Nederland ook een ‘oude’ actieve rockband hebben.  En dat is merkbaar aan de diversiteit van het publiek. Een groot gedeelte bestaat uit verstokte fans, allen gehuld in verschillende Golden Earring shirts. Daarnaast is er ook een grote groep jongeren die de band wil zien omdat het nog kan... 
 
Golden Earring betreedt ondertussen het podium en krijgt meteen een heldenonthaal. Het aanzicht van de Zeeuwse fans lijkt de bandleden goed te doen. Wat er hierna gebeurt is een ruim anderhalf durende show die van voor tot achter, van links naar rechts, en aan alle kanten klopt. Absolute klassiekers ‘Another 45 Miles’, ‘Going to the Run’, ‘Twilight Zone’ en ‘When The Lady Smiles’ doen het publiek terug in de tijd keren. Voor velen zijn deze nummers de soundtrack van hun jeugd en is het dan niet geweldig om te zien en te horen dat ze nog steeds hun gouden rand niet hebben verloren en nog steeds vol kracht ten gehore worden gebracht? 
Ook is er ruimte voor nummers van hun meest recente album ‘Tits ’n Ass’. Zo worden ‘Identical’ en ‘Little Time Bomb’ achter elkaar gespeeld en ook ‘Still Got the Keys to My First Cadillac’ ontbreekt niet.
 

Roestige plekken

Golden Earring heeft de tand des tijds overleefd, al lijken sommige kleine puntjes wel roestige plekken te vertonen. De trucjes van Cesar Zuiderwijk op drums (tijdens het drummen een drumstick in de lucht gooien en weer opvangen) lukken soms niet en dat is pijnlijk om aan te zien. De theatrale gebaren van Barry Hay werken op de ‘oudere’ fans nog wel, maar komen bij de jongere fans wat knullig over. Op het geluid is overigens niets aan te merken. 

Orgie van licht, geluid, instrumenten

Het hoogtepunt tijdens het optreden is het laatste nummer (hoe kan het ook anders) ‘Radar Love’. Golden Earring weet dit nummer tot een tien minuten durend epos om te toveren. Beginnend met een haast hypnotiserend jammende Rinus Gerritsen op de basgitaar, later komt Zuiderwijk erbij op drums, en voor je het weet staat rechts George Kooijmans een flinke bak rock richting het publiek smijten, totdat opeens het intro door de Noordzeehal galmt. Wat volgt is een orgie van licht, geluid, instrumenten en publiek dat zich vermengt tot één geheel om ‘Radar Love’ te laten klinken zoals het hoort. Tot Zuiderwijk nog alleen op het podium staat en even een drumsolo weggeeft om het publiek te laten zien wie een van de beste en meest invloedrijke Nederlandse drummers aller tijden is. Maar ook om vervolgens nog één keer op te bouwen naar het refrein. De bandleden kijken elkaar even aan, dan naar het publiek, om uiteindelijk een geweldig optreden af te sluiten “We’ve got a thing and it’s called Radar Love!”