Best of Foo bruisend op Koningsdag

Foo Fighters tribute energiek en vermakelijk in Gebouw-T

Tekst: Rob Oudesluijs Foto's: Ursula van der Laan ,

Op zaterdag 26 april staat Foo Fighters tribute band Best of Foo op het podium van gebouw-T in Bergen op Zoom. Dave Grohl en consorten coveren lijkt op het eerste gezicht een onmogelijke taak, gaat dit ze lukken of wordt het een Long Road To Ruin?

Van Nirvana naar Foo Fighters
Deze maand is het 20 jaar geleden dat Kurt Cobain het tijdelijke voor het eeuwige verruilde en dat het einde van supertrio Nirvana een feit werd. Na enkele jaren in de schaduw van deze frontman te staan, besloot drummer Dave Grohl zijn eigen werk te gebruiken voor zijn project Foo Fighters. Na het succes van zijn debuutplaat in 1995 zouden we de komende decennia nog bestookt worden met zijn spierballenrock. De populariteit van Foo Fighters is inmiddels gigantisch, mede door het aimabele karakter van frontman Grohl. Zo populair zelfs, dat ze een heuse Nederlandse tribute band hebben.   
 
Chick ‘n Shit
Best of Foo bestaat uit een vijftal muzikanten die hun sporen reeds hebben verdiend in het professionele circuit. Met als frontman de in Engeland geboren Andrew Elt (Gin On The Rocks, Sleeze Beez en The Moon) heeft de band een ijzersterk visitekaartje. Afgelopen zomer stonden de bandleden nog voor een dampend publiek op de Zwarte Cross. Vandaag, op Koningsdag, is het de beurt aan Bergen op Zoom. Maar voordat het zover is krijgt de Bergse band Chick ‘n Shit het podium voor zich alleen. Met stevige rockcovers van onder andere de Red Hot Chili Peppers en Rage Against The Machine weet de band het publiek goed voor te verwarmen.
 
Hitbestand
Best of Foo betreedt het podium voor een redelijk gevulde zaal. Wat direct opvalt is de “Pelham Blue” Gibsongitaar van de zanger, hetzelfde model en dezelfde kleur als die van Grohl. Deze mannen en vrouw snappen het: Als je het doet, moet je het ook goed doen. De strakke sound zit er lekker in en zanger Elt weet het publiek goed te vermaken. De band heeft zichtbaar plezier en werkt als een eenheid hun setlist af. ‘Rope’, ‘My Hero’, ‘DOA’, ‘All My Life’, ‘Everlong’, ‘Learn To Fly’, ze komen allemaal voorbij en even weet je weer over wat voor ongelofelijk hitbestand de band beschikt.  
 
Maximale
Ondanks dit bombardement lijkt het publiek van Gebouw-T halverwege het optreden zijn aandacht te verliezen. Dit ligt niet aan het enthousiasme van de band. Gelukkig neemt Best of Foo keihard de touwtjes weer in handen door ‘Best Of You’ er in te knallen. Het publiek spitst zijn oren en gromt netjes mee. Daarna volgt ‘My Hero’ en het aanstekelijke ‘Monkey Wrench’. De zaal komt weer in beweging. Na een korte pauze komt het laatste offensief, beginnend met debuutsingle ‘This Is A Call’, waarna de band aangeeft het laatste nummer van de avond te gaan spelen. Iedereen in Gebouw-T twijfelt er niet aan welk nummer dat is: ‘The Pretender’ wordt ingezet, het bier vliegt de zaal door en ook de crowdsurfers hebben Bergen op Zoom gevonden. Het publiek schreeuwt om meer, maar met deze afsluiting heeft de band het maximale eruit gehaald. Conclusie, Best of Foo beschikt wel degelijk over de muzikale power die de “Foo’s “ ook uitstralen.