Zeeuwse Traditionals; eeuwenoude liedjes krijgen een nieuwe stijl

Zinkzand, Crappy Dog, Vandryver en Broeder Dieleman op dubbel-CD

Joyce de Nijs ,

Jeanine Dekker, werkzaam bij stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) vond het altijd jammer dat de traditionele Zeeuwse liederen niet tastbaar werden bewaard. Ze nam daarom het initiatief om, samen met Marco Evenhuis, een CD samen te stellen waarop deze liedjes worden vastgelegd. In maart presenteerden zij de dubbel-CD ‘Zeeuwse Traditionals’. Dat werd zo'n succes, dat er daarom een tweede editie komt van deze CD over de Zeeuwse liedcultuur en de meewerkende artiesten.

Marco Evenhuis maakte voor de eerste editie van ‘Zeeuwse Traditionals’ een selectie uit traditionele liederen, die ondertussen zijn opgenomen in de digitale liederenbank van het Meertens Instituut. Deze liedjes werden eerder door Ate Doornbosch ten gehore gebracht in zijn radioshow ‘Onder De Groene Linden’, tussen 1950 en 1970. Eenvoudige opnames, gemaakt bij mensen thuis. Soms onverstaanbaar, maar recht uit het hart gezongen.

Oude Zeeuswe liederen van tot wel 600 jaar terug, die men zong onder het werk, in het café, bij feesten, of voor de kinderen. Echte dagelijkse levensliedjes, waarvan men er toendertijd heel wat uit het hoofd kende en ze doorgaf aan de volgende generatie door ze samen te zingen. Sommige deuntjes werden in heel Nederland gezongen of waren zelfs elders in Europa te horen. Hier werden ze 'typisch Zeeuws' door de tekst te vervangen in het eigen dialect met onderwerpen uit de streek.  

Ook de liederen op de aankomende 2e CD, wederom door Marco Evenhuis geselecteerd, komen uit de liederenbank. Ditmaal worden ze in een nieuw muzikaal jasje gestoken en vertolkt door diverse Zeeuwse artiesten, zoals Zinkzand, Crappy Dog, Sjef Hermans, Ries de Vuyst, Vandryver en Broeder Dieleman. Verpakt in blues, folk, country en rock horen we de eeuwenoude liedjes terug, zelfs dichter Michael van Oostende doet een duit in het zakje met zijn ‘spoken word’.

De tweede CD wordt 15 november 2013 opgenomen in De Spot (Middelburg). De eerste (dubbel-)CD met een 40 pagina’s tellend boekje kost € 15,- en is tijdens het concert te koop.