ZNF: Een zwoele nazomeravond in Latijns-Amerikaanse sfeer

Met Tuxedo Bandido en El Juntacadavéres

Tekst: Joyce de Nijs ,

Een heerlijk temperatuur, de avond valt. Het Abdijplein in Middelburg is omgetoverd tot een sfeervol festivalplein met terrassen, twee podia tussen de bomen en een schitterend verlichtte abdij. De perfecte omlijsting voor wat Zuid-Amerikaanse klanken.

Tuxedo Bandido, een band van eigen Zeeuwse bodem, speelt het voorprogramma op het PopAanZee-podium. Twee heren op gitaar (waarvan één de zanger) en een bassist, brengen swingende blues en rock ’n roll met een latin twist. De ritmesectie komt uit een soundbank, maar zit goed in elkaar en maakt het tot een dynamisch geheel. Ze spelen duidelijk met veel plezier. Hoewel het publiek nog een beetje op gang moet komen, gaan na de eerste nummers toch voorzichtig de voetjes tappen en de heupen wiegen.   

El Juntacadavéres staat op het hoofdpodium. Een achtkoppig internationaal gezelschap, met muzikanten uit België, verschillende delen van Zuid- Amerika en Nederland. Hun basis ligt in de tango, met de traditionele klanken van de bandoneon. El Juntacadavéres steekt deze muzikale basis met een mix van hiphop, rock en een vleug electro in een heel eigen jasje. Vooral de DJ/rapper, die er vrolijk op los scratched en hier en daar wat samples draait, geeft er een funky draai aan. Net als zijn scherpe Engelstalige raps die het geheel een ruig randje geven naast de sexy Spaanstalige zang. Ook is er een VJ, die ter plaatse passende beelden meedraait. De dansvloer te midden van de zitjes en stoelen ligt er duidelijk niet voor niks; menig koppel danst er de tango. Tot twee keer toe speelt de band op verzoek een toegift en krijgt een staande ovatie als dank.