ZNF: Middelburg sluit Janne Schra in haar hart

Zaniac mooi begin van de avond

Tekst & foto's: Ben Willemsen ,

Niet veel artiesten weten, schijnbaar moeiteloos, het publiek met een ontwapende mooie stem in te pakken. Janne Schra imponeert al vanaf het begin het wat korte optreden op het Abdijplein tijdens het Nazomerfestival. Een avond vol muziek, dat wel, want het Zeeuwse Zaniac bijt vanavond de spits af. Met Anouk van de Sande als frontvrouw en ook Rachel Louise op het programma, is het vanavond een vrouwelijk onderonsje.

Zaniac
Volgens Giel Beelen een stoere chick, die Anouk van Zaniac. En dat is vanavond ook weer het geval. Ze neemt duidelijk de hoofdrol op zich. Het publiek komt direct nieuwsgierig luisteren naar het mooie maar aparte stemgeluid van de zangeres. Met hun poprock weten de muzikanten nog niet te overdonderen, maar voor een jonge band als Zaniac brengen ze toch wat dynamiek. Met invloeden van The Pixies, hier en daar wat Iggy Pop en een vleugje Siouxsie ontstijgt de band toch het gewone popniveau. Enig puntje van kritiek; de instrumenten mogen de stem van Anouk wel wat meer dragen, want die missen de opbouw die zij wél heeft. Een mooi begin van de avond. 
 
Rachel Louise
Direct na dit optreden start op het hoofdpodium Rachel Louise. Deze singer-songwriter won in 2011 de popprijs in Utrecht en werd uitgeroepen tot 3fm serious talent. Ze komt uit een muzikaal nest en neemt muziek serieus. Rachel staat ontspannen op het podium en vertelt breeduit over de oorsprong van de nummers. De frisse popliedjes worden prima gezongen, alhoewel het hier en daar wat eentonig blijft met allemaal dezelfde soort melodieën. Dit komt ook een beetje door de weinig energieke begeleidingsband. 
 
Janne Schra
Vanaf het eerste moment weet Janne Schra het Middelburgse publiek in te pakken. Met een verleden in de populaire jazz (RoomEleven) als erfenis en de nieuwe koers richting folk en country ontstaat een gevarieerde melange aan stijlen die wonderwel iedereen in vervoering brengt. Ze is ontwapenend, met een vrolijke lach, is ze zo nu en dan uitdagend en dan weer verlegen. En dat allemaal gekleed in een prachtige rode jurk. Het plaatje klopt helemaal in deze setting. En dan die stem… wonderschoon en loepzuiver. Even vergeten we de sores van de werkweek, het is tenslotte maandag, en dat we morgen eigenlijk gewoon weer vroeg op moeten. En niet alleen Janne eist de hoofdrol op, ook haar begeleidingsband staat voldoende in de belangstelling, met in het bijzonder de improviserende violist Sietse van Gorkom. Het Middelburgse publiek sluit dan ook Janne Schra in haar hart. Dat is dan ook een mooie afsluiter van de avond die wellicht een mooiere plek op het festival verdient.