Smeltkroes aan muziekstijlen in boerenschuur Zonnemaire

Je moet opletten bij deze band: de muziek vliegt alle kanten uit

Tekst: Wiebe Radstake Foto's: Rene Kauwenbergh ,

Vrijdag avond, een regenachtige polder, het is donker op de dijken rondom Zonnemaire, niets wijst op een bandavond in de buurt. Je moet weten waar je moet zijn, een uitnodiging die rondgestuurd werd, een facebookevent en wat flyers is het enige reclamemiddel. Op het erf van Jaap Verseput (waar ook het festival Club Zonnemaire in de zomer plaatsvind) schijnt licht vanuit een van de schuren. Er zijn ook heel wat mensen. Binnen in de schuur is het behagelijker als buiten. De aankleding van verlichte watertanks, lampen, wat stoeltjes en een paar planten creëren een intieme sfeer, dit alles gewoon tussen de werkbanken en landbouwmachines. 

Vanavond zullen in deze schuur drie acts optreden, Tailor Birds, Kaviaar en Sjaan Duinhoven. Tailor Birds is een band rondom violiste Sophia Kinston (uit Australië) die samen met Rick van der Ree (ElectRick) een plaat opnam in Amterdam. De titel van de plaat is 'Runaway Sailors, Stay At Home Wives' en met deze plaat op zak toerde de Tailor Birds door Europa en deden Engeland, Duitsland en Nederland aan. Als soort van tourafsluiting spelen de Tailor Birds in Zonnemaire, samen met Kaviaar en Sjaan van Duinhoven een avondvullend programma. 
 
In de schuur heerst een sfeer van ons kent ons, iedereen lijkt elkaar te kennen. De Overall bakfietsdjbooth die vaker te vinden is op festivals binnen Zeeland wordt deze avond bemand door Dj Echo en Dj Feather, smerige rock 'n roll en dansbare beatliedjes wisselen elkaar af. 
 
Nadat een van de leden van Tailor Birds het spits af heeft gebeten met een aantal liedjes in haar eentje komt Kaviaar op. Deze oude rotten in het vak spelen een thuiswedstrijd. Er wordt elke donderdag avond geoefend op dit zelfde boerenerf. Wat opvalt is dat het geluid in de schuur ontzettend goed is uitgebalanceerd. Met ondersteuning van mooie VJ beelden wordt je meegezogen in psychedelische jams. Uithalen op de Saxofoon en gitaarsolo's wisselen elkaar af, krachtige pianolijnen lopen mooi samen met de bas en drums. Dit alles met allerlei effecten en op een virtuoze manier aan de man gebracht. De songtitels en uitleg van Jaap Verseput (Sax en VJ) zorgen voor een humoristische noot in het optreden van Kaviaar. Een van de nummers heet 'Poeder 1 en 3' en gaat over de afdeling van Zeelandia die zo heet. Er schijnt namelijk een groot potentieel uit de culturele scene van Schouwen Duiveland rond te lopen op deze afdeling. De toegift van Kaviaar is een wat meer dansbaar nummer met ondersteuning van een machine als beat, een prachtig einde voor dit optreden. 
 
Als Kaviaar is uitgespeeld komt Sjaan Duinhoven op, alleen met gitaar vanuit Amsterdam. Het is moeilijk iedereen stil te krijgen in de boerenschuur. Iedereen lijkt elkaar een lange tijd niet gezien te hebben en ondertussen wordt er voor allerlei eten gezorgd en het bier vloeit ook rijkelijk. Toch weet Sjaan een groot deel van de schuur goed te laten luisteren. Haar Nederlandstalige liedjes gaan veelal over de liefde, maar dan net even anders als de doorsnee liefdesliedjes. Teksen als: "Jij leeft met mij en ik vraag me af wat leven is" zorgen ervoor dat steeds meer mensen zijn stil zijn. Bijzondere teksten en sterk charisma zorgen voor een ontwapenend optreden. 
 
Dan is het tijd voor de Tailor Birds. Rick en Jaap leiden de band in met de uitleg waarom ze hier nu zijn. De vraag is of het nodig is om dit uit te leggen, soms zijn dingen mooier zonder uitleg. De bijzondere beats van Rick die hij live bewerkt beginnen en al snel valt de rest van de band in. Tailor Birds speelt een bijzondere mix van stijlen met veel afwisselingen binnen nummers. Je moet opletten bij deze band: de muziek vliegt alle kanten uit. Ontroerende viool partijen afgewisseld met allerlei verschillende loops en ritmes maken een optreden van Tailor Birds tot een uniek iets. De band speelt goed en lijkt door de afgelopen tour goed op elkaar ingespeeld te zijn. Niet iedereen kijkt het hele optreden uit omdat het experiment niet uit de weg wordt gegaan, niet iedereen kan daar even lang naar luisteren. Dit neemt niet weg dat er wordt gespeeld met een groot plezier. Door de verschillende manieren van zingen en muziek maken lijkt het of je de wereld over vliegt. Ja je zou een optreden van Tailor Birds kunnen vergelijken met de reis van Australië naar hier en dan weer terug, het geluid van al die verschillende indrukken op een cd en je komt in de buurt. 
 
Zittende op een van de stoelen voor het podium, luisterend naar de muziek en kijkend naar al de mensen om me heen vraag ik me af of dit nu op andere plekken op de wereld ook gebeurt, bijvoorbeeld in Siberië of ergens in Amerika. Een schuur met daarin allerlei mensen die het naar hun zin hebben met een aantal bands terwijl buiten de regen maar blijft neervallen. Ik weet het niet maar het lijkt me na de muzikale reis van vanavond niet onmogelijk.