Braziliaanse furie in Middelburg

Seita haalt verwoestend uit in Bar American

Tekst en foto's Gijs Kamphuis ,

Een bomvolle Bar American in Middelburg kreeg vrijdag een mooie internationale package voorgeschoteld. Met als pittig hoofdgerecht Seita en als smakelijke voorgerechten ons eigen Ynfamia, het Italiaans/Nederlandse Damned Pilots en het Vlaamse Lemuria. Het werd een lange avond zware gitaren op het Plein 1940.

Waar Seita verschijnt, dienen voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Deze Zuid-Amerikaanse trashmachine uit Amsterdam is niet te stoppen als ze eenmaal opgang zijn. Dat weten ze ondertussen ook op de Zwarte Cross en vele internationale podia. Omdat het niet hun eerste bezoek is aan Middelburg is de reputatie van de band bekend. Na drie tonen is het dan ook volop beuken voor en op het podium. Hier komt men voor. Wat een tornado aan geluid, wat een brute kracht en wat een energie! Zanger /gitarist Michel Gambini is een brok beleving en zijn ogen spuwen vuur in nummers als ‘Reborn On Fire’ en ‘Know Your Enemies’. Kan er meer passie in muziek zitten? Dat er niet meer sneuvelt dan een paar bierflesjes en wat glazen, mag een wonder heten. Band en publiek geven alles en dat is mooi om te zien. 

Alvorens Seita het podium beklimt mag Ynfamia laten horen dat ook zij een prima potje trash metal kunnen  maken. De band lijkt steeds beter op elkaar ingespeeld te raken. Zanger José Leijnse is goed bij stem en de show is vermakelijk. De groep zet als eerste band van de avond de toon en doet dat vol overtuiging. 

Het Italiaanse Damned Pilots is letterlijk en figuurlijk de vreemde eend in de bijt. Dit Italiaanse rariteiten kabinet, uit Haarlem, bestaat uit vijf avonturiers die graag muziek maken. Hun groovy stoner rock met sludge en doom invloeden kan maar weinigen echt bekoren maar dat zal de band een zorg zijn. Ze willen gewoon lekker muziek maken. Jammer alleen dat het orgel van toetsenist Zak compleet wegvalt in de mix. De bebrilde muzikant staat er nu voor spek en bonen bij. De W.A.S.P cover ‘Sleeping In The Fire’ is het enige houvast in een verder voor mij onbekend repertoire.

Lemuria uit Antwerpen is ook geen onbekende meer in Bar American. De Belgische metalband heeft fans meegenomen waardoor het ineens weer druk is voor het podium. De symfonische black metal van de groep is veelal helemaal dichtgesmeerd met een muur van gitaren en keyboards. De link met Dimmu Borgir is door de keyboards snel gelegd maar door de lichte folk/pagan invloeden zijn ook Finntroll en Tyr bands waar aan gerefereerd kan worden. De groep won vorig jaar de Graspop Metal Meeting Talent Quest en is sindsdien op oorlogspad. Middelbug wordt veroverd vandaag zoveel is wel duidelijk want als enig puntje zijn de wat iele gitaarsolo’s te noemen. Die vallen bij zo’n bombastisch geluid een beetje uit de toon. De rest van de show is meer dan prima. Hier mogen onze zuiderburen trots op zijn.