Ronnie Flex laat spetterende indruk achter

Önder weet niet iedereen te boeien

Daniel Vervelde ,

Het was weer zover: vrijdagavond stond een nieuwe editie van Kicks op het programma. Met Önder en Ronnie Flex prijkten er twee grote namen op de flyer, al leek niet iedereen dat even goed in de gaten te hebben.

Zoals wel vaker het geval is, kwam er ook vrijdagavond weer een vrij jong publiek op het hiphop-feest in het Bergse Gebiouw-T af. Dit was ook terug te voelen in de zaal. Waar er bij het optreden van gevestigde naam Önder een vrij statische sfeer overheerste, was dat tijdens de show van Flex absoluut niet het geval.
 
Waar is Hef?
Het is al vrij laat, kwart voor tien om precies te zijn, wanneer Önder het podium betreedt. Zowel in de zaal, als in het cafégedeelte was al een vrij ongeduldige sfeer ontstaan. Desondanks kan de Noah’s Ark-rapper op een luid applaus vanuit de zaal rekenen bij zijn opkomst. Wanneer het optreden begint, lijkt het enthousiasme van het publiek echter af te nemen. Önder, ook wel bekend als Murda Turk, lijkt een onbekende voor de jeugd in Bergen op Zoom. Opvallend, aangezien hij zijn sporen in de Nederlandse hiphop en daarbuiten al lang en breed verdiend heeft.
Wat verder opvalt aan het optreden is grote aantal nummers waar Hef ook op te horen is. Maar waar is Hef? Die vraag overheerst toch wel tijdens het optreden van de rapper, die ook op het witte doek was te zien in de speelfilm Gangsterboys. Wat beat betreft zijn de nummers perfect om op uit je dak te gaan. Het grootste gedeelte van het publiek laat dit – helaas - achter wegen.
 
Major Lazer
Echt van de grond komt het optreden – en het publiek – niet. Hier komt verandering in wanneer de DJ, na overleg met de rapper, een plaatje van Major Lazer in de cd-speler knalt. Als blijk van waardering schudt het jonge publiek haar heupen los en gaan de handen in de lucht. Dit beloofd een spetterend einde.
Deze belofte wordt dubbel en dwars ingelost. Met zijn bekende eigen tracks ‘Ik Ken Hem’ en ‘Lekker Bezig’ weet hij het grootste gedeelte van het publiek eindelijk voor zich te winnen. Er wordt gesprongen, bier gegooid en mee geschreeuwd. Iedereen lijkt warm voor Ronnie Flex.
 
Publiekslieveling
Ook al heeft Önder al een hele weg achter zich in de Nederlandse hiphopwereld, de Bergse jeugd lijkt vooral gekomen voor jongeling Ronnie Flex. De uit Capelle afkomstige rapper is met name bekend van Yellow Claw’s ‘Aller Mooiste Feestje’, maar heeft ook al een aantal eigen knallers op zijn naam staan. En met het woord knallers is niets te veel gezegd.
 
Tijdens het gehele optreden wordt er gesprongen, geduwd en gegooid met bier en water. Zowel door het publiek, als door het podiumbeest zelf. Zijn nummers lijken zorgvuldig uitgezocht. Van Yellow Claw-banger tot eigen werk, iedereen kent het en iedereen doet mee.
 
Kid de Blits
Misschien wel het hoogtepunt van de avond is de snelle entree van Kid de blits, een rapper uit de Lefensmannengang, tijdens het optreden van Flex. Met zijn nieuwe single ‘Uit De Noordzee’ knalt hij, bijgestaan door het gehele Lefensmannenleger, de zaal omver. Letterlijk. Bij verschillende moshes die in de zaal ontstaan, sneuvelen namelijk mensen.
 
Na deze verrassing is het beest helemaal los. Welk liedje er gedaan wordt, wat er gezegd wordt; het maakt allemaal niet meer uit. Los gaat iedereen toch wel. Ronnie Flex en zijn Lefensmannen hebben de ongetwijfeld hooggespannen verwachtingen van de Bergse jongeren meer dan waar weten te maken.