Gillende gitaren en stagedivers openen podiumseizoen ‘t Beest

Vliegende start voor Harbour of Souls

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Gijs Kamphuis ,

De zomer is weer voorbij, de temperaturen dalen en het begint weer te regenen. Hoog tijd voor de podia om hun deuren weer te openen. ‘t Beest in Goes laat weten dat ze weer open zijn, en hoe! Om het seizoen goed te beginnen laten ze Peter Pan Speedrock met voorprogramma het Goese Harbour of Souls los op hun podium.

Voordat Peter Pan Speedrock de zaal betreedt is het de eer aan Harbour of Souls om het publiek op te warmen. De zaal loopt al aardig vol als de vier leden van Harbour of Souls de drumsticks grijpt, de gitaren omdoen, en de microfoon vastpakt. Vanaf dat moment wordt het gaspedaal ingetrapt, om nooit meer te worden losgelaten. Harbour of Souls die vandaag voor het eerst in deze formatie optreedt lijkt een band die al jaren optreedt, het spel is op geen enkele fout te betrappen, en de interactie met het publiek dat frontman Martin de Jong heeft, is perfect. Zijn zang is dan ook zeer zuiver, er is voor een allereerst optreden in zijn stem geen gram nerveusiteit te bekennen. Het enige nadeel van deze band is dat de muziek sterk doet denken aan andere grootheden in het genre. De teksten doen denken aan Iron Maiden, het spel gaat soms richting Metallica. Hierdoor lijkt de band niet op iets wat echt een eigen originele sound heeft. Desalniettemin, voor een eerste optreden, is dit een vliegende start. Harbour of Souls is misschien toch een band om in de gaten te houden.
 
De twaalf demo’s die gratis worden weggegeven zijn binnen no-time de deur uit, en het is haast zonde dat de band niet meer demo’s heeft meegenomen, want gewild zijn ze. Het enige moment rust in de zaal volgt: de pauze tussen het optreden van Harbour of Souls en Peter Pan Speedrock. Nu begint de zaal toch echt vol te lopen, want de Eindhovenaren, daar komt iedereen voor. Peter Pan Speedrock heeft net hun nieuwe album opgenomen en komen even ‘t Beest op zijn kop zetten. Deze keer niet in het gezelschap van Dikke Dennis, maar dat mag de pret niet drukken. Al vanaf het begin dat de eerste noot in de oren van de bezoeker dreunt, is menig rock-liefhebber aan het headbangen. Niet veel nummers later kunnen we de eerste pit een feit noemen. Als later het iets in het oor bekender liggende “We Want Blood” voorbij komt explodeert de zaal volledig. In een wirwar van beukende mensen, armen en benen en rondvliegend bier gaat toch echt het dak eraf. Iets wat alleen in een zaal als ‘t Beest kan is als een klein meisje het podium beklimt om vervolgens meerdere malen te stagediven. En de zaal zorgt ervoor dat ze tot aan het eind toe door de zaal vliegt.  
 
Aan het einde van de show is het zover: het podiumseizoen is nu ook in Goes begonnen. De persoon die in de pit iemand omver gooide, biedt hem nu een biertje aan. Een CD wordt gesigneerd, de handen worden geschud. En dat, beste lezer, is de ziel van Rock and Roll.
Laat dat seizoen maar komen.