Dehumanization tekent platencontract

Goese death metalband brengt cd uit via Morbid Generation

Gijs Kamphuis ,

De Goese Death metalband Dehumanization zal aanstaande januari een album op de markt brengen. Dit als onderdeel van het platencontract dat de band tekende met het Duitse Morbid Genaration Records. Een grote stap voor de groep die zo’n vijf jaar bestaat. De platenmaatschappij zal het schijfje wereldwijd uitbrengen. Vrijdag speelt de band eerst nog in hun hometown. Gitarist Stijn Gertzen ziet beiden helemaal zitten.

Morbid Generation
Het wordt de komende acht weken hard werken voor de vijf muzikanten van Dehumanization. Want het Duitse label wil dus begin volgend jaar al een product hebben. “We zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe nummers”, vertelt Gertzen blij. “En niet alleen dat, we zijn bezig met een nieuw logo en ook aan de albumhoes wordt al gewerkt. Het gaat goed komen.”
Dat de naam van de platenmaatschappij bij de meeste mensen geen belletje doet rinkelen, verbaast de gitarist niets. Hij wist het zelf ook niet direct te plaatsen. Maar toen hij opzocht welke bands er nog onder contract staan, was hij verbaasd. “Van de meeste heb ik gewoon muziek op mijn i-pod staan. Gaaf dat we nu ook in dat rijtje terecht komen.”
 
Facebook
Hoe komt een Duitse platenmaatschappij terecht bij een band uit Goes? Nou, gewoon via de sociale media.“Morbid Generation Records heeft ons via Facebook benaderd”, “We hadden een clip online gezet en die via een aantal communities gedeeld. Zij hebben ons op die manier gevonden en ons een berichtje gestuurd. Daarna waren we er snel uit. Nu moeten we hard aan de slag met nieuwe nummers schrijven.” Dehumanization maakt zogenaamde slam death metal. Een zeg maar horrorvariant van old school death metal, met als vaandeldragers de bands Devourment en Dying Fetus. Een echt undergroundgenre. Volgens Gertzen wint het genre aan populariteit, ook in Nederland. Er zijn volgens hem verschillende festivals die zich allen richten op deze stijl van muziek, die verassend genoeg ook erg populair blijkt te zijn in Azië en Zuid-Amerika. "Sinds we onze clips aan het verspreiden zijn via Facebook krijgen we steeds meer likes uit die contreien.” Een tour in dat deel van de wereld lijkt hem dan ook wel wat. “We willen overal optreden. Het zou echt te gek zijn om eens op bijvoorbeeld Houten Deathfest of Neurotic Deathfest te spelen. Gespecialiseerde festivals in Nederland. Maar als we de kans krijgen om een internationale tour te doen, zullen we dat niet laten natuurlijk.”
 
Gorefest.
Wie de woorden death metal en Goes te samen in een zin noemt, komt als vanzelf uit bij Gorefest. In de jaren negentig toch s‘Neerlands beste death metal band. Gertzen en zijn bandmakkers worden er regelmatig mee vergeleken. “Tja, je maakt death metal en komt de omgeving van Goes, dan is de link snel gelegd hè. We zijn wel trots op de vergelijking, al maken wij wel brutere muziek. Gorefest had ook een nummer ‘Dehumanization’, dat zullen we vrijdag als we in ’t Beest optreden nog wel draaien voordat we beginnen. Als eerbetoon. Ik heb er veel zin in!”
 
Vrijdag in ‘t Beest - ‘The Metal Experience’
19:30 – 19:55 Dehumanization
20:15 – 20:45 Tribal Spirits
21:05 – 21:35 Undawn
21:55 – 21:40 Devious
23:00 – 23:45 Chiraw