Keaton en The Gambler Fallacy battelen in De Klomp

special acts: Taymir en Join the Cavalry

Tekst: Dennis de Waard Foto's: Rene Kauwenbergh en Dennis de Waard ,

Het is vanavond de tweede voorronde van talentenjacht Spectra in De Klomp. Op het programma van vanavond staan de Walcherse bands Keaton en The Mirror (die helaas niet aanwezig is), en het Zuid-Bevelandse The Gamblers Fallacy. Als special acts zijn Taymir en Join the Cavalry aanwezig.

Als eerst is de beurt voor het Middelburgse Keaton. De vier heren spelen pas twee maanden in deze formatie, maar laten dat totaal niet merken in hun spel. Zoals ze zelf van te voren zeggen: “Wij halen onze inspiratie uit de dagelijkse dingen, dingen die we in ons leven zoal meemaken.” Tekstueel zit het wel goed met deze band, en qua geluid is het helemaal niet mis, zeker voor een band die slechts twee maanden bestaat. Het heeft soms iets weg van de Red Hot Chili Peppers, funky en dansbaar. Eerst lijken de heren nog wat zenuwachtig, maar geven alles in het laatste nummer. Een band die zeer volwassen oogt, en die je best in de gaten mag houden.
Na het snel wisselen van instrumenten, geeft Keaton het podium aan The Gamblers Fallacy. Vijf jonge gasten, allen met de nodige ervaring uit andere bands, spelen vanaf de eerste noot rechttoe-rechtaan keiharde rock. Het gaspedaal erop, en vlammen! De zanger Tom, die je misschien nog kent van Bloodshift, is een uitstekende frontman. Hij vraagt het publiek te dansen, en doet zelf ook overtuigend mee. Een puntje is dat hij zijn zang tot een niveau wil brengen wat hij nog net, maar dan ook echt nét, niet aankan. Deze band oogt iets minder volwassen dan voorganger Keaton, maar staat hier wel met attitude.
En dan zijn er natuurlijk nog de special acts: Taymir en Join the Cavalry! Taymir is een piepjonge band, maar speelt strakke sixtiesrock met een vleugje pop. De jonge gasten mochten na de release van hun eerste single optreden bij De Wereld Draait Door, waar ze meteen te horen kregen dat ze op Eurosonic Noorderslag mogen spelen. En ook werd de single “Aaaaah!” megahit op 3FM. Misschien in de rockscene dé ontdekking van Nederland.
 
Join The Cavalry, de naam doet een rustige folkband verwachten, maar daar doe je band wel heel erg mee tekort. Hun eerste single “Rosie” klinkt dan misschien een beetje folky, de rest van hun repertiore is straight-forward hardrock. Zangeres Astrid, die we nog kennen van Stereo, zingt en speelt geweldig met het publiek. Opmerkelijk zijn de twee drummers die zich door de hele set beuken.
Tussen de set van Join The Cavalry door is er de prijsuiteiking, maar wie zal de avond winnen? Beide bands zouden kunnen winnen. Wordt het de serieuze Keaton, of de feesttrappende Gamblers Fallacy? Keaton, die nog veel ervaring op moet doen, of de al meer ervaringsrijke Gamblers? Het antwoord is bepalend van het publiek én van de jury. The Gamblers Fallacy wint de publieksprijs, maar Keaton mag zich jurywinnaar noemen. Eigenlijk zijn beide bands vanavond winnaar!