Een volle zaal voor The Selecter

‘t Beest mag zich voor één avond Skaville noemen

Dennis de Waard ,

Kent u dat liedje ‘On My Radio’ nog? Juist. Dat is van The Selecter. Toen deze band eind jaren zeventig dit nummer uitbracht, blies het samen met bands als Madness en The Specials de ska scene nieuw leven in. Vanavond, wel tientallen jaren later na de hit, staat The Selecter met een hoop nieuwe muzikanten in ‘t Beest.

Skanken
Als het publiek in Goes de zaal binnenkomt, wordt het meteen verrast als Pauline Black, nog voordat het optreden begonnen is, al CD’s en LP’s signeert. Ruim een halfuur later stapt The Selecter het podium op en opent met ‘The Avengers’ van het nieuwe album ‘String Theory’. Meteen zit de sfeer in de volle zaal er in. Vooral dicht bij het podium is het publiek flink aan het skanken. De bandleden, dat intussen uit veel nieuwe talenten bestaat, is perfect op elkaar ingespeeld.
 
Alles klopt
The Selecter geeft een optreden weg waar alles aan klopt. Alle bandleden hebben het duidelijk naar hun zin. Pauline Black en Arthur 'Gaps' Hendrickson staan geen moment stil op hun benen. De gitarist, bassist en blazers dansen over het hele podium. De toetsenist gaat zelfs zo tekeer op zijn instrument dat hij Black met open mond laat toekijken hoe hij zijn orgel afranselt. En dan is er nog het publiek. In een dampende, zwetende zaal gaat het publiek van voor tot achter helemaal los: “Tonight, we are in Skaville!” roept Black nog.
 
Nog tien jaar mee
The Selecter is zo’n band die niets meer hoeft te bewijzen. Al jaren staat het bekend om de energieke shows en eigenzinnige teksten. De fans zijn hun band ook nog lang niet vergeten. Er valt vanavond geen minpunt te ontdekken. De Britten zetten een geweldige show neer. Deze redacteur kijkt zijn ogen uit als acht mensen een show weggeven met de energie die er dertig jaar geleden ook inzat. De band kan makkelijk nog tien jaar mee.
 
Voorbij
Maar ook aan dit optreden komt een eind. En Skaville, of noemen we het toch maar weer ´t Beest, galmt nog lang na van deze wall of sound. Als afsluiter worden drumsticks uitgedeeld, boeken en albums gesigneerd en de nodige handjes geschud. Ach, wie kan nog beweren dat ska alleen in de jaren tachtig leefde?