Videorelease Sans Zucre - ‘Burn to be alive’

Jos Houtzager over zijn depressie: “Uiteindelijk kom je eruit”

Sandra Burgers ,

Met hulp van de stichting Droom presenteert de Zeeuwse band ‘Sans Zucre’ (Aron Verbogt op gitaar, Paco Lous op bas en Jos Houtzager op toetsen) hun eerste videoclip ‘Burn to be alive’. Jos Houtzager ‘speelt zichzelf’ in deze bijzondere en aan-het-hart-rakende videoclip. De aula van ‘Het Vlot’ aan de Bloemenlaan in Vlissingen is vandaag, op 16 november 2013, gezellig vol met belangstellende en betrokken mensen.

Emoties
Is er nog wel hoop voor mij. In mijn hoofd is het uitgedoofd… Kan ik ooit weer kijken naar het licht?”Het tweede nummer dat vanmiddag wordt gespeeld als begeleiding van de clip, vertelt over universele gevoelens. Misschien over somberheid en uitzichtloosheid, of over eenzaamheid. In elk geval gaat het over emoties die, zodra je ze persoonlijk meemaakt, diepe wonden kunnen snijden.
 
Metafoor
Jos heeft dit meegemaakt en is uiteindelijk door te sporten onder leiding van Anthony van den Berg en zijn ‘running therapy’ er bovenop gekomen. De loopgroep is in de videoclip te zien op de boulevard van Vlissingen. Onze bekende boulevard, samen met het strand en de zee, die door de jaargetijden heen vele menselijke emoties als metafoor laat zien. In het clipje is dat buitengewoon mooi treffend gebruikt.
 
Running therapy
Van den Berg geeft trainingen, ‘clinics’ noemt hij ze zelf, aan mensen met depressieve klachten. “Het is een vorm van hardlopen die je toepast op je normale leven. Ik werk veel met mensen die doorgaan wanneer ze eigenlijk moet stoppen, zoals bij burnout klachten. Als je die mensen laat hardlopen dan doen ze zoals ze doen op hun werk: het eerste rondje gaan ze er als een idioot vandoor, het tweede rondje proberen ze dat nog eens en bij het derde vallen ze uitgeput neer,” vertelt Van den Berg. “De trainingen zijn zo ingericht, dat als iemand drie rondjes loopt weer uitgerust binnenkomt. Je leert daarmee jezelf te begrenzen en je energie te doseren.” Deelnemers moeten wel een commitment aangaan met Van den Berg als ze willen meedoen: “Belangrijk is sociale steun van de loopgroep en betrokkenheid met elkaar.”
 
Betrokkenheid
Die sociale steun en betrokkenheid, zie je in de videoclip waarin Jos Houtzager de hoofdrol speelt, nadrukkelijk terug. Het zijn factoren die Jos persoonlijk hebben geholpen om niet op te geven en gemotiveerd te zijn. “Het talent dat ik heb in mijn muziek, helpt om mijn gevoelens uit te dragen,” zegt Houtzager. “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen weten dat sporten echt helpt.”
 
Downloaden
De videoclip raakt mensen, zag ik” zegt Houtzager. “Het komt wel aan, hé?” lacht hij. “Deze nummers gaan we nog wat remixen en dan komt het gaandeweg wel klaar. Op ‘t gemak, het is niet onze bedoeling om rijk te worden, maar om een positieve boodschap over te brengen”. Of het uiteindelijk een cd wordt, dat betwijfelt Houtzager: “Het is een beetje gedaan met het cd tijdperk, mensen downloaden nu veel. Als je op internet zoekt op ‘Sans Zucre’, dan staat het nummer er al op… en de rest volgt!”.