Gouden wissels in Hoek

14e editie Metal-core Hoek trekt vooral echte liefhebbers

Tekst: Gijs Kamphuis Foto's: Kelly Thans en Gijs Kamphuis ,

De kop van dit artikel zou niet misstaan boven een wedstrijdverslag van HSV Hoek. Maar waar de zaterdaghoofdklasser in de uitwedstrijd met 's-Gravenzande niet tot scoren kwam zaterdag, was het in het dorpshuis van het voetbaldorp wel meerdere keren raak. De veertiende editie van Metal-core Hoek kende namelijk weinig muzikale dieptepunten. Vooral invaller The Scarlet Claw en het ter elfder ure opgeroepen Bring On The Bloodshed maakten veel indruk.

Deze editie van dit kleinschalige metalfeest zal niet de boeken ingaan als de meest succesvolle. Muzikaal zit het wel snor maar bezoekersaantal valt behoorlijk tegen. Iets wat aan het begin van de middag al invloed heeft op opener Giant Diamond Sea Turtle. De sympathieke band uit Terneuzen speelt voor een zo goed als lege zaal. Ook laat de techniek de groep in de steek waardoor de mannen ook zelf niet echt in hun spel komen. De andere twee Zeeuwse deelnemers komen dan toch beter uit de verf. Kläiton schotelt de zaal een solide portie death metal voor. Misschien niet super spannend om naar te kijken, maar wel degelijk om naar te luisteren. De band (die door een aantal toeschouwers nog liefkozend Poluted wordt genoemd) werkt zich zonder problemen door zijn laatste show voor dit jaar. Nieuwe nummers zijn in de maak en als het een beetje meezit gaan deze mannen in 2014 ook muziek opnemen. Dat zou mooi zijn. Naar het opgenomen werk van Tellurion wordt al reikhalzend uitgekeken. In januari zal de groep hun cd officieel uitbrengen. Het eerste vrijgegeven nummer van de nieuwe plaat heet ‘Stones Break The Water’ en mist ook vandaag zijn uitwerking niet in de weer strakke set van dit vijftal. Met een vette moshpit voor het podium, tot gevolg.

Omdat Metal-core dit jaar onderdeel is van de Levihatan: Rise Of The Giant tour, waar meer acts van deel uitmaken dan er vanavond op het affiche staan, is het geen moeite om een vervanger te vinden voor Magnacult, dat vrijdagmiddag afgebeld heeft. Bring On The Bloodshed wil altijd wel optreden en dus ook in Hoek. De Noord-Hollanders stellen niet teleur. Wat een beest is zanger Rogier! De groep bracht onlangs hun debuut-cd ‘Dark Clouds’ uit en ziet een aantal kopieën ervan in Zeeuws-Vlaanderen achterblijven. Dat betekend dat de mix van death metal en hardcore op goede grond geland is. De andere wissel in de line-up is afsluiter The Scarlet Claw, dat The New Dominion vervangt. Ze weten de weg nog want ook in 2011 stond deze band geprogrammeerd. Over podiumbeesten gesproken: vocalist Mike kan er ook wat van en doet niets onder voor zijn collega van een band eerder. De Twentse variant van Job For a Cowboy (al is dat misschien iets te kort door de bocht) beukt dat het een lieve lust is en spoort het publiek nog een keer aan om alles te geven. Death metal met een klein core randje. Het smaakt naar meer al zijn act en publiek behoorlijk murf gebeukt na zoveel muzikaal geweld.  

Van het middagprogramma maakt volgens organisator Eric Bakker Downfall Of Empires de meeste indruk. De band speelt een boven verwachting goede show. Bakker baalt er dan ook van dat maar weinigen deze band uit Elburg aan het werk zien. Maar de show must go on, de sfeer is goed, de pintjes koud en het volk nieuwsgierig naar State of Negation. De Haarlemse metalheads brengen binnenkort (22 november) hun nieuwe EP ‘District Unknonw’ uit en hadden in het Metal-core festival een prima try-out locatie. De energie en het spelplezier spatte van het podium. De groep vond het zelf een prima show. Wij van 3voor12zeeland kunnen dat alleen maar beamen. Purest Of Pain lijkt iets minder strak maar knalt met net zoveel ziel en zaligheid hun nummers de zaal in. Ook deze heren en dame gebruiken Hoek als try-out show voor hun nieuwe cd ‘Momentum, die ook de 22e uitkomt. Het is jammer dat de solo’s van gitariste Merel Bechtold niet hard genoeg in de mix staan. Want deze op en top metaldame maakt er samen met haar mannelijke collega’s een prima feestje van.