Metal Experience toch succesvol

Devious en Chiraw zeggen af in ‘t Beest, Incarnate vervangt

Tekst en foto's Gijs Kamphuis ,

De Metal Experience in ’t Beest te Goes dreigde uit te lopen op een deceptie. Want zowel Devious als mede hoofdact Chiraw moesten verstek laten gaan wegens ziekte van een bandlid. De organisatie strikte daarom, last minute, Incarnate als vervanger. Samen met Dehumanization, Undawn en Tribal Spirits maakten ze er gewoon een mooie avond van.

Incarnate had de eer het spits af te bijten en deed dat met verve. Het is de eerste show voor de Zeeuwen sinds het vertrek van zanger Koen Mattheeuws. Zijn vervanger is geen onbekende: Donnie Mulder is terug op het oude nest. Mattheeuws verving hem vier jaar geleden. Nu zijn de rollen dus omgekeerd. Al moet er bij vermeld worden dat Mulder niet voor vast terug is. Hij houdt slechts de winkel open. Maar deze winkel trekt wel klanten met deze brulboei. Want als een stel jonge honden vliegt Incarnate er in. Bevlogen en met veel passie laat de band zien en horen dat ze het echt leuk vinden om eindelijk weer eens op het podium te staan. Met Mulder als aanjager en middelpunt. Alsof hij nooit is weg geweest. 
Tribal Spirits mag proberen het kunstje beter te doen, maar slaagt daar niet echt in. De band  trekt de bezoekers makkelijk naar het podium en aangevuurd door zanger Martijn Grooten gaan de meeste nekjes dan ook binnen de kortste keren op en neer. Muzikaal houdt het helaas allemaal niet over. De trash metal is niet erg spannend. Zeker als naar het eind van de set het vlammetje een beetje lijkt te doven. Technisch lijkt het wel oké, maar in dit genre zijn er, ook binnen de landsgrenzen, wel betere bands te vinden.
Ook niet origineel maar wel erg goed op dreef is het Overijsselse Undawn. Hun metalcore is niet vernieuwend of bijzonder, maar wel erg goed uitgevoerd. De groep is strakker dan Gabber Piet in zijn beste dagen. Vette dubbele gitaarsolo’s, harde breakdowns en een drummer die geen fout maakt. Dit klinkt als de welbekende klok. Want standaard metalcore maken doen er velen, maar het zo goed uitvoeren is een kunst op zichzelf. Jammer dat er niemand op zit te wachten, want het blijft wel erg leeg voor het podium. 

Iedereen is zich vast aan het klaar maken voor Dehumanization, die als cadeautje voor het krijgen van een platencontract de avond mag afsluiten. Waar ze hem volgens de eerste planning eigenlijk moesten openen. De show maakt duidelijk wat Morbid Generation records in de Goesenaren ziet. Hun slamn-deathmetal is hard, bruut en prima voer voor headbangers. Dat de groep een thuiswedstrijd speelt werkt in hun voordeel natuurlijk, maar hier staat wel een band op het podium zeg. Het vijftal kent geen genade en geen melodie. Poëtische werkjes als ‘Fucked Like A Dog, Killed Like A Pic’ of ‘Abandoned’ worden niet geheel foutloos, maar wel met veel bezieling de zaal in geslingerd. Zo moet brute deathmetal klinken. De groep heeft nog veel werk te verzetten en een lange weg te gaan, maar als dit hun beginniveau is, betekend dat dat het alleen nog maar veel beter kan worden. Laat ons hopen dat we in 2014, als hun debuutplaat uitkomt, nog veel van deze Zeeuwen gaan horen.