King King kroont zich tot koning van de moderne blues

Schotse band in t Beest

Dennis de Waard ,

King King, de legendarische bluesband die zich tot twee maal toe de beste band van de British Blues Awards mag noemen, doet deze vrijdagavond ‘t Beest in Goes schudden op zijn huisvesten. De vier mannen geven een show weg die gerust ‘royaal’ genoemd mag worden.

Ruim een kwartier te laat komt de band het podium op, maar na de eerste noten vergeeft het publiek de band deze vertraging. Vol energie slaat de band zich door een twee uur durende show. Een voorprogramma is er daarom niet. Veel nummers van het nieuwe album ‘Standing In The Shadows’, dat als beste album tijdens de British Blues Awards uit de bus is gekomen, worden gespeeld. Bijzonder is het nummer ‘Jealousy’, waar het muzikale tempo iets wordt terug genomen.
 
 
Charisma
Al snel is duidelijk dat de band het vooral moet hebben van zanger/gitarist Alan Nimmo. Deze man eist in zijn eentje de aandacht volledig op, en weet precies hoe hij het publiek uit zijn hand kan laten eten. Maar daar waar het enorme charisma van Nimmo perfect aansluit bij het publiek, is dat ook meteen het minpunt van de band. De overige leden lijken hierdoor haast onzichtbaar. De toetsenist wordt zo nu en dan ook zijn moment gegund, die hij dan volledig benut door zijn Hammond-orgel flink toe te takelen. De basgitarist en drummer lijken tegen een muur te spelen. Dat is jammer, want de oplettende luisteraar hoort dat er in het spel van King King geen fouten worden gemaakt.
 
Voeten van de vloer
De tjokvolle setlist dat barst van nummers met eindeloze solo’s, springende Schotten en een dampende zaal, komt na ruim twee uur tot een einde met een cover van Eric Clapton ‘Old Love’. Deze tien minuten durende uitvoering is zonder enige twijfel het beste nummer van de avond. Nimmo, die het publiek toch al in de palm van zijn hand heeft, weet de hele zaal stil te krijgen. Hij speelt dit nummer uiteindelijk onversterkt, alleen gaat dit net iets te lang door. Na deze afsluiter verlaat de band het podium om na een minuut nogmaals het podium te betreden. Met een oorverdovend applaus wordt de band aangespoord om het publiek voor een laatste keer de voeten van de vloer te brengen.
 
Scheldeblues
King King weet vanavond de verwachtingen te overtreffen. Het geluid dat de band overbrengt is geweldig, maar leunt daarbij wel teveel op het charisma van de gitarist. Hierdoor lijken de overige bandleden vervangbaar, omdat ze geen eigen inbreng lijken te hebben. Voor wie na dit optreden geen genoeg kan krijgen: Begin 2014 staat Nimmo met zijn andere band, The Nimmo Brothers, op Scheldeblues in het Arsenaal Theater Vlissingen