Handsome Poets overtuigt in Gebouw-T

The Junction zet boel op stelten

Daniel Vervelde ,

Het is half negen. De Rabozaal van het Bergse poppodium Gebouw-T is nog maar net geopend, maar stroomt onmiddellijk vol. Waar een deel van het publiek normaal gesproken eerst een drankje drinkt of het voorprogramma zelfs overslaat, is vandaag iedereen op tijd. En dat heeft een reden, zo blijkt een klein half uurtje later...

Wanneer de support act van de avond, The Junction, het podium betreedt, valt één ding op: er zijn geen instrumenten. De coverband, bestaande uit twee mannen en drie vrouwen, doet alles met enkel en alleen het instrument dat zij van nature bezitten: hun stem. En dit doen de bandleden zeker niet onaardig. In tegendeel: alle vijf de zangers beschikken stuk voor stuk over een fijne stem met een eigen geluid.
 
Ook het beatboxen en het maken van melodieën gaat de groep goed af. Alle nummers die gedaan worden, brengen ze – soms misschien niet exact in het juiste tempo – feilloos ten gehore. Dat de band alle liedjes naar eigen hand zet, is een prima extra toevoeging.
 
The Junction geeft een prima optreden. Het plezier spat van het podium. Alle bandleden laten een half uur lang zien dat wat zij doen met passie wordt gedaan. En als het je lukt om het publiek enthousiast te krijgen met een eigen versie van ‘Gangnam Style’, weet je als band zijnde dat je op de goede weg bent.
 
Kers op de taart
Met een voorprogramma van dermate hoog niveau kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. En dat gaat ‘ie ook niet. Met Handsome Poets als hoofdact heeft Gebouw-T het namelijk wederom voor elkaar gekregen een grote naam te strikken, waardoor een (bijna) volle zaal haast een garantie is.
 
De band, die afgelopen zomer onder andere op Pinkpop en Concert at Sea speelde, stelt de theatermeester van de concertzaal niet teleur. Alles wordt uit de kast gehaald. Aan niets is te merken dat het optreden ‘slechts’ in een kleine zaal plaatsvindt. De Poets starten het optreden alsof een heel festivalterrein vermaakt moet worden.
 
Onder leiding van frontman Tim van Esch wordt tijdens het gehele optreden zeer overtuigend gespeeld. Drukke liedjes worden afgewisseld met intieme momenten. Wanneer de band besluit om het nummer ‘Sing for you’ midden in het publiek te spelen, bereikt deze intimiteit zijn absolute hoogtepunt.
 
Ook de bekendere nummers van de band, die in 2011 werd uitgeroepen tot 3FM-serious talent van het jaar, kunnen worden gezien als op zichzelf staande hoogtepunten. Met ontzettend veel energie worden hits als ‘Dance (the war is over)’ en ‘Sky on fire’ gespeeld. Het publiek neemt dit enthousiasme over en gaat helemaal los.
 
Het optreden van de band uit Gouda mag daarmee gezien worden als de spreekwoordelijke kers op een taart die The Junction heet.