Funfest gaat Back to Basic

Uitverkocht Beest voor zesde editie cultureel festival

Tekst:Redactie 3voor12/Zeeland, Foto's: Marc Blom ,

Vandaag zijn we te gast bij het jaarlijkse indoor festival FunFest. De organisatie had de bezoeker een verrassende opening belooft, reden genoeg al om zeven uur aan te sluiten bij de rij aan de deur.

De opening wordt verzorgt door theatergroep Qnoob. Een warm welkom met een heerlijk glas sangria voor elke bezoeker. Het uitverkochte festival is een jaarlijks terugkerend evenement met elke keer een ander thema. Het thema van deze avond is Back to Basic wat zich vertaalt in alle elementen. Een muzikale reis door de tijd is hiervan een voorbeeld.

Multidisciplinair

FunFest is een multidisciplinair festival waarvan dit alweer de zesde editie is. Kunst, Muziek, Film, Theater en de FunFestbezoeker smelten samen tot een geheel waarbij niets tot de verbeelding wordt gelaten. Het decor is geheel gemaakt van recycle- en basismaterialen waarbij enkele stukken in handen zijn van Rob Maaskant en Reynier De Muynck. Om zeven uur trappen Dj Soup en Dj Trash in de grote zaal de avond af met muziek van de jaren 60 tot aan de jaren 90.  De voetjes gaan van de vloer en de visuals op het oude tv-scherm boven de Dj Booth sluiten zich hier in zijn geheel bij aan.
 

In de filmzaal worden naast een theateract van Qnoob diverse korte films vertoont waarbij enkele film makers hun eigen film presenteerden. In het voorcafé treden voornamelijk Zeeuwse artiesten op zoals St Helena Dove, singer songwriter met heerlijke wegdroom-muziek waar ze de zaal mee in vervoering brengt. Om 9 uur is het de beurt aan Geert & the Chiefs die met hun zomerse sound en een mix van pop, reggae en funk de zaal vermaakt. In deze zaal kon de bezoeker ook een festivalfoto laten maken door fotograaf Leon van Flier. Samen met zijn lieftallige assistente is hij volledige getransformeerd tot fotograaf van het eerste uur, inclusief een statief met daarop een kopie van een ouderwetse camera.

Hoofdact Bazzookas

De vierkoppige Zeeuwse band Capital Sentimental geeft een mooie show weg. De band is duidelijk volwassener geworden met de sound van hun nieuwe album. Dit is bij deze band vooral live goed te horen met hun progressieve psychedelische rock. Hierna neemt de Bredase Dj Paul Veth plaats achter de draaitafels om de bezoeker op te warmen met de wat bekendere housenummers en dansbare beats. De Hoofdact van vanavond valt in handen van de Bazzookas. Frontman Bazz neemt de volle zaal direct mee in hun opzwepende ritme en hun soms hilarische skarock teksten. Het publiek doet gedwee en met veel plezier mee aan alle interactie van de band. Het barpersoneel van de tijdelijke bar van Lowlands, het filosofische café, heeft het druk tijdens dit optreden want door de opzwepende muziek lijkt er meer bier op de grond terecht te komen dan ergens anders.

Dj Vindictiv kan de bezoeker aardig aan het dansen houden met zijn 90s mixen. Hij begint zijn set met rustige klassieke hiphop tracks waarbij de zaal op adem kon komen van het geweld van zijn voorgangers. In navolging komt de organisatie van FunFest achter de draaitafels te staan om een half uurtje als de 90s FunFest Crew de leukste 90s nummers ten gehore te brengen.

Back to the Future

 De laatste set van de avond word gebracht door Determinators. Met behulp van een bizarre uitvindingen van FunFest organisator Barre Verkerke gaan we naast een duik in het verleden ook nog even een kijkje nemen in de toekomst. Op de rauwe techno beats van Determinators worden er Vortex rookringen geschoten uit een machine die veel weg had van een drumstel. Op de maat van de muziek werden de ringen de zaal in geschoten waar het publiek geheel van uit zijn dak ging. Aan het einde van de avond staan er tientallen bezoekers te dansen op het podium en is het een moeilijke taak om na een extra nummer dan toch echt een einde te maken aan deze funtastische avond.

 

De sfeer op deze avond word door het publiek meerdere malen vergeleken met de sfeer die elke jaar op Lowlands Festival te vinden is. Deze unieke sfeer brengt mensen samen en vermaakt de bezoeker op een oneindig aantal manieren. Als deze editie van FunFest hiermee vergeleken wordt kan het dan ook omschreven worden als een daverend succes!