Spetterende Big Jeezus Truck

Prima voorzet van The Baldrick Brothers

Tekst: Joyce de Nijs ,

Een programma vol rock, country en rock 'a' Billy in podium 't Beest

Dampende rock'a'Billy
 

The Baldrick Brothers trappen de avond af. Zij zijn in 2009 ontstaan uit voornamelijk ex- Bandox bandleden. Sindsdien staan ze op vele podia, zowel in lokale kroegjes als ook voorprogramma van grote namen zoals onder andere Joe Buck en The Hillbilly Hellcats. Ze spelen dampende Rock'a'Billy en Rock-'n-roll. Vorig jaar stonden ze op hetzelfde podium ook al in hun voorprogramma van Big Jeezus Truck. Vanavond zelfs op verzoek van de mannen van BJT zelf.

Het tempo zit er goed in en de zaal komt meteen los. Fans zingen af en toe fanatiek mee, met bijvoorbeeld 'Baby's Got My Number' en 'Chicken Shack'. Ook met hun versie van 'Ace of Spades' ( Motörhead '81) wordt uit volle borst meegezongen. Er wordt sowieso lekker geswingt. Ook de band zelf gaat los. Twee dames uit het publiek worden uitgenodigd op het podium, tijdens een nummer met Spaanse klanken geven zij een sambaballen-dansje weg en stelen even de show. Een perfecte opwarmer van een avond vol opzwepende muziek.

De zaal is niet bomvol, maar wel goed gevuld met echte liefhebbers van rock, stevige country en rock-'n-roll. En dat komt de sfeer zeker ten goede.

 

Adempauze
Tijdens de podiumwissel speelt Robb Hill op een klein geimproviseerd podium in de zaal. Hij is net als Big Jeezus Truck afkomstig uit Canada en treedt zowel solo als met zijn band Brave by Numbers op. Vanavond dus alleen, met zijn gitaar en wat effectenpedalen. Na het geweld van The Baldrick Brothers is het een erg rustige set, voor het publiek even een adempauze voordat de hoofdact losbarst.

Traktatie voor oog en oor
Big Jeezus Truck ontstond in 1998 en dendert sindsdien flink door. Ze geven een tour door Europa, met hun derde album 'War Trophy' en zijn dus vanavond in 't Beest beland. De band geeft van begin tot eind een daverende show. Slim Reaper met zijn krachtige, ruwe stem krijgt de hele zaal mee. Hij nodigt het publiek uit wat dichter bij het podium te stappen om er een gezamelijk feest van te maken. En een feest wordt het. Tom E. Hawk op gitaar speelt vette solo's, Mat Spag op bass rockt er op los en Cpt. Killdrums staat regelmatig op z'n drumkruk en zwaait tijdens het drummen driftig met de stokken rond zijn vingers. Ware podiumbeesten dus. Hun stijl wordt het meest omschreven als 'Johnny Cash meets Johnny Ramone' en dat klopt zeker. Stevige country en rock, met een flinke lading punk. Een set vol energie waarin van alles gebeurd. Een traktatie voor oog en oor.

Het is een avond genieten, dansen, zingen. The Baldrick Brothers gaven een prima voorzet voor Big Jeezus Truck en de sfeer is uitermate gezellig. Geen moment verveling en stilstaan was geen optie.