Decibellen-bal in Hoek

Metal-core festival beleeft zaterdag veertiende editie

Gijs Kamphuis ,

Het Metal-core festival in Hoek is toe aan de veertiende editie. Zaterdag, 9 november, maakt een metalen keurkorps het dorpshuis weer onveilig. Het eendaags muziektreffen is dit jaar onderdeel van de ‘Levithatanfest: Rise Of The Giant tour’, een ‘pakket’ waarin metalbands MagnaCult, The Scarlet Claw, Purest Of Pain, State Of Negation en Downfall Of Empires verzameld zijn. De Zeeuwen van Kläiton, Tellurion en Giant Diamond Sea Turtle maken de line-up compleet. Maar wie is nu wie? Een overzicht.

De naam van MagnaCult deed me een belletje rinkelen. Een zoektocht door mijn platenkast bracht uitkomst. Dit is namelijk de band die in 2007 het album ‘Synoré’ uitbracht. Ik heb het album direct maar weer eens gedraaid. Behalve de muzikale koers, is er na die tijd niet zo veel veranderd bij de Amsterdammers. Eind vorig jaar bracht de band hun tweede album ‘Insua Envenom’ uit. Een harde mix van trash en death metal, waar de nadruk meer ligt op brute kracht en niet zo zeer op technische escapades. Spelen kunnen de mannen uiteraard. Een feestje bouwen ook. Dat deden ze al als voorprogramma van onder andere DevilDriver, Shadows Fall en Five Finger Death Punch. Dat doen ze ook zeker zaterdag in Hoek. 
Het Twentse The Scarlet Claw neemt de plaats in van het eerder aangekondigde The New Dominion. Maar The Scarlet Claw is alles behalve een tweede keus. Hun mix van deathcore, black en death metal is zeer bruut en een aanslag op de nekspieren. De heren hebben Job For A Cowboy en The Black Dahlia Murder als voorbeelden genomen. Zet je dus maar schrap. Een wat rauwere black/death metalmix laat het Hilversumse Purest Of Pain horen. De nog relatief jonge band laat op elk podium een prima indruk achter. De band deelde de planken met onder meer Suicide Silence, Grave, Unearth, All Shall Perish, en Onslaught. Niet de minste namen. Deze mannen komen er wel!
Downfall Of Empires tapt weer meer uit het core-vaatje. Deathcore om precies te zijn. Bruut en allesverslindend. Het uit Overijssel afkomstige vijftal wil maar één ding: knalharde metal de wereld in sturen. Na de demo, ‘As We Fall’ en de 4-track EP ‘Sede Vacante’ bracht de band begin dit jaar ‘Nephilm’ uit. Het dorpshuis zal op haar grondvesten schudden. State Of Negation won in 2011 de prestigieuze Metal Battle en timmert sindsdien flink aan  de weg. Dit Haarlemse vijftal maakt moderne metal met een ‘core twist’, waarin militaristische ritmes afgewisseld worden met melodieuze stukken en lichte hardcore invloeden. Ik ontken alles, behalve dat deze mannen zaterdag in Hoek op het podium staan. 

Kläiton hoeft nauwelijks nog een introductie. Een deel van de band was al aanwezig op de eerste editie van dit festival toen ze nog in Polluted Inheritance speelden. Een thuiswedstrijd dus voor deze Zeeuws-Vlaamse death metal machine die beter en beter begint te draaien. Ook Tellurion is geen onbekende. Vorig jaar mocht de groep uit Oostburg het dorpshuis al onveilig maken en dat gaan ze deze editie dunnetjes overdoen. De band is druk met de laatste voorbereidingen voor hun nieuwe album, dat in januari 2014 uitkomt. Onlangs werd de single ‘Stones Break The Water’ uitgebracht als voorproefje op de nieuwe schijf en het optreden van zaterdag.

Last, but not least. De lange dag met zware metalen wordt geopend door Giant Diamond Sea Turtle. Ook een band uit de buurt. Met optredens op Steenworp en Kreekrock overtuigende de groep al met hun mix van punk, metalcore en hardcore. Een prima begin van een mooi festival. De deuren van het dorpshuis in Hoek gaan om 15:30 open en GDST zal om 16:00 het spits officieel afbijten.
 
Tijdschema:
Giant Diamond Sea Turtle 16.00 - 16.30
Downfall of Empires 17.00 - 17.30
State of Negation 18.00 - 18.30
Kläiton 19.00 - 19.30
Purest of Pain 20.00 - 20.30
Tellurion 21.00 - 21.45
Magnacult 22.15- 23.00
The Scarlet Claw 23.30 - 00.30