Twee leden van Zeeuwse band Crappydog vermist op open zee Twee leden van Zeeuwse band Crappydog vermist op open zee

Out on the water there’s only water

, Wiebe Radstake

Twee leden van Zeeuwse band Crappydog vermist op open zee

Out on the water there’s only water

Wiebe Radstake ,

Een paar weken terug speelde Crappydog in het voorprogramma van Stuurbaard Bakkebaard in ’t Beest te Goes. Ze speelden met z’n drieën: gitaar, contrabas en trommels. Zonder drummer en zonder saxofonist, die waren aan het varen, naar het noorderlicht vertelde zanger Erik van den Berge. Crappydog speelde ook het nummer ‘Cold and wet’ van hun nieuwe album ‘aint got no bone’ met als terugkomende kreet ‘out on the water, there’s only water’ maar dit keer was er geen scheurende saxsolo zoals op het album.

Crappydog speelde in ‘t Beest met z’n drieen omdat Arnout Brinkman (de Saxofonist van de band) en Peter van Liere (de drummer van de band, vroeger drummer van The Old Firm) samen met zes andere vrienden het idee hadden gekregen om op schip van Arnout, De Warnow, naar Noorwegen te gaan. Met acht man begonnen ze 17 Maart aan hun reis in Schiedam. Het schip van Arnout was een omgebouwde loodsboot van 15 meter met een hijskraan als mast. De reis zou gefilmd worden en de muziek die werd gemaakt zou de soundtrack zijn voor de film. Dit idee was ontstaan op Oerol vorig jaar, waar ze ook met De Warnow waren heengevaren.
 
Voor de kust van Schotland kwam het schip De Warnow in de problemen, windkracht 8 zorgde ervoor dat het schip niet meer te besturen was en met behulp van een reddingsboot konden ze nog net de monding van de Tees halen. Twee weken werd er aan het schip gewerkt om de schade te repareren. Maar binnen de groep vrienden ontstond een breuk, een aantal zagen het niet meer zitten om naar Noorwegen door te varen, onverantwoord of gevaarlijk vonden ze. Zo kwam het dat nog maar drie van de oorspronkelijke acht bemanningsleden uiteindelijk naar Noorwegen zijn vertrokken. De overige vijf zijn alweer terug in Nederland na een tijdje te hebben wildgekampeerd in Engeland. Arnout, Tirza (de vriendin van Arnout) en Peter vertrokken 15 April alsnog naar Noorwegen en zijn nu spoorloos. De Noorse kustwacht is op zoek maar kan ze niet vinden. Ze zijn voor het laatst 17 April gezien midden op zee.
 
Water en het leven aan boord is een terugkomend thema in de muziek van de Crappydogs. Erik van den Berge woonde eerder al een tijdje op Iwan, een bootje wat hij ooit van Arnout had overgenomen en waar hij op het Veerse meer mee rondzwierf. Erik maakte aan boord een bijzondere plaat met de naam Iwan. Op het laatste nummer van de plaat is te horen dat de motor van de boot aan gaat en daarover heen speelt Arnout een prachtige Saxofoon solo. Laten we hopen dat de motor op dit moment aan boord nog draait en dat ze veilig aan wal komen. Want er moet nog veel mooie muziek gemaakt worden.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland