Uriah Heep rockt nog steeds na veertig jaar Uriah Heep rockt nog steeds na veertig jaar

Rockveteranen in Gebouw-T

, Tekst: Henny Lamper Foto’s: Agnes van den Herik

Uriah Heep rockt nog steeds na veertig jaar

Rockveteranen in Gebouw-T

Tekst: Henny Lamper Foto’s: Agnes van den Herik ,

De volle zaal van Gebouw-T lijkt vanavond voornamelijk gevuld te zijn met diehards waarvan de geboortedatum ruim vóór 1970 ligt. Opvallend weinig smartphones worden dan ook in de lucht gehouden als de rockveteranen beginnen te spelen. De Britse band start enigszins mat, maar gaandeweg komt de machine goed op stoom.

Zanger Bernie Shaw kampt met gezondheidsproblemen en wordt dit optreden vervangen door John Lawton. Geen onbekende, want Lawton zong al eens eerder in Uriah Heep als opvolger van David Byron, de eerste typische zanger van de band. Destijds waren veel fans aangenaam verrast omdat zijn stem dicht tegen die van Byron lag, al zijn tegenwoordig de grenzen van zijn bereik iets sneller bereikt dan toen. Metalbassist Davey Rimmer vervangt deze avond met verve Trevor Bolder, die ook in de lappenmand ligt.
 
Er was al aangekondigd dat vanwege de inbreng van Lawton het repertoire wat meer gericht zou zijn op songs uit de seventies. De groep speelt eerst wat recenter werk, maar dan is het tijd voor ‘Look At Yourself’, ‘July Morning’ en ‘Gypsy’. Het laatste nummer, het openingsnummer van het debuutalbum ‘Very 'Eavy Very 'Umble’ uit 1970, heeft nog niets aan kracht verloren, mede door de moderne dubbele bassdrums van Russ Gilbrook. Ook de kenmerkende, hoog gezongen koortjes klinken nog goed.
 
Gitarist Mick Box wordt tijdens een kleine akoestische set geplaagd door een weigerende gitaar: “Maar dat nummer houd je nog tegoed”, aldus de minzame Brit, waarbij je niet weet of de constante grijns op zijn gezicht er na meer dan veertig jaar in de rockscene is ingesleten of dat hij er gewoon nog plezier in heeft. Dat laatste lijkt toch het geval.
 
De fans krijgen er geen genoeg van. Maar dan is na krap 70 minuten het feest voorbij en verlaat de band het podium, een enthousiast publiek achterlatend dat voluit het thema uit het eerder uitgestelde ‘Lady in Black’ zingt. Dat wordt zó lang aangehouden, dat de band uiteindelijk het podium bestijgt en het nummer weer oppakt. Vervolgens worden er nog twee toegiften gespeeld. Box vraagt wat jongedames uit het publiek het podium op te komen om te dansen en te headbangen op ‘Free and Easy’. Een tiental doet dat, waarvan er twee aan het eind met enige moeite weggehaald moeten worden...
 
Uriah Heep sluit af met ‘Easy Livin'’ en de diehards, waarvan sommigen nog rondlopen in dezelfde kleren als toen ze band ontdekten, gaan tevreden naar huis.  
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Zeeland