Straatfestival 2013: wederom groot succes

Muziek en theater in Ovezandse straten

Tekst: Dennis de Waard Foto’s: René Kauwenbergh ,

Vele mensen trekken met het Klomppop festival nog vers in het geheugen weer naar Ovezande om naar de 26e editie van het Straatfestival te gaan. Ondanks het tegenvallende weer aan het begin van de dag is Ovezande overladen met enthousiast publiek, en nog enthousiastere artiesten.

Het Straatfestival biedt voor muzikanten en artiesten een podium verspreid over het hele dorp. Van staanplaatsen op een pleintje tot intieme concerten in de Rooms-Katholieke kerk. Daar spelen Classic Fever, Saint Helena Dove, die ook al eerder op het Straatfestival te vinden was, en Broeder Dieleman. 
 
Saint Helena Dove komt het altaar op en begroet haar publiek met een bescheiden “Hoi”. Ze speelt rustige en gevoelige muziek. Haar stemgeluid galmt door de hele kerk en lijkt de kerk niet te verlaten. Later speelt ze samen met Broeder Dieleman die in het Zeeuws-Vlaams langzaam Nederland weet te veroveren met zijn folk. Zijn nummer ‘Onze Lieve Vrouwe Van De Polder’ antwoordt het publiek volgzaam, met: "Laat ons niet alleen".

Verderop in het dorp staat er een band die je niet ongemerkt voorbij loopt: Heavy Hoempa. Deze mannen spelen precies wat je van hun bandnaam kunt verwachten. Met zeven blazers en een drummer spelen ze oude rockklassiekers van Kiss, Mötorhead en AC/DC. De zanger weet met bulderende stem en verassende saxofoonsolo's het publiek voor zich te winnen. Bij hun derde, en tegelijkertijd ook laatste optreden, weten zij het hele sportterrein plat te spelen.
 
Elders in een tent beginnen de Hippe Gasten met hun show voor de allerkleinsten. Kinderen en ouders krijgen een lesje hoe je goed moet rocken, en iedereen doet vrolijk mee. Een goed uurtje rocken verder, begint de tent zich goed te vullen voor de mannen van Steady New Sounds. Deze vierkoppige band met hun strakke en gelikte sound stonden vorig jaar al op Klomppop en komen nu laten horen waarom zij de Zeeuwse Belofte van 2013 zijn. De tent is pas echt stampvol als Dubbel D, een De Dijk coverband, begint. De band start met het toepasselijke nummer ‘We Beginnen Pas’, en weet een heuse show van groot formaat af te leveren, al staat het geluid nèt iets te hard. De rest van de avond weten de bands Projekt Rakija, Loco Loco Discoshow en The Dirty Daddies de tenten “op Ovezande” te laten exploderen in een mengeling van snoeiharde muziek, klassiekers en dansende mensen.