Klomppop 2013: verslag van de locals

Zaniac, Monsun, Royal Engineers en Geert & The Chiefs

Daniël Hereijgers ,

Ovezande heeft weinig te klagen, het dorp heeft een eigen poppodium De Klomp dat dit jaar veertig jaar bestaat en deze Hemelvaartsdag is het alweer de 33e Klomppop, een festival op sportpark De Fazant. De organisatie verwacht zo’n 1000 tot 1200 man publiek en de scouting organiseert zelfs een festivalcamping. De gevestigde namen krijg je later, Klomppop start met vier bands uit Zeeland en 3voor12/Zeeland doet dat natuurlijk ook. De dag begint met een trage opkomst en dankbare bands.

Opener om 11:00 uur is Zaniac. Vijf Zeeuwse jongelingen, vier jongens en een meisje. De band bestaat sinds 2009 en haalde in dat jaar meteen de landelijke finale van Popsport, voor jonge bands die nog op de middelbare school zitten. Speelde al in Paradiso en won in 2010 de publieksprijs bij Zeeuwe Belofte. Zaniac speelt vooral eigen werk zoals 'Day By Day' dat de band schreef op verzoek van de gemeente Schouwen-Duiveland en recente single 'Feelosophy'. Het is vrolijke pop voor een man of twintig. Zangeres Anouk van de Sande maakt er het beste van, met drummer Harrie Roelse als opvallende tweede stem. De set is wat aan de brave kant, inclusief afsluitende cover van 'Bohemian Like You' van The Dandy Warhols. De lollig-cynische opmerkingen over noteringen in de Zeeuwse Top 40 houden de sfeer ook vrolijk bij een nog trage opkomst.

Om 11:30 uur is het de beurt aan Monsun & The Majestical Monsters Of Mayhem uit Goes. Monsun speelt in de tweede tent, die je via een doorgang tussen de twee tenten direct kunt bereiken. Handig! Deze plek op het programma is eigenlijk voor de winnaars van Spectra, de bandcompetitie in De Klomp, maar The Fictionals konden niet, van wege een vakantie. Gemiste kans, maar wel een plek die Monsun graag opvult. Monsun speelt een mengeling van garage- en bluesrock en pakt daarbij terug naar de jaren zeventig. Eerder werd de band geroemd om stomende optredens, maar vandaag oogt en klinkt het wat statisch en ingetogen. Desalniettemin is het rocken met dit trio, maar stomend? Niet echt, misschien komt dat ook door de opkomst die nog niet echt doorzet. De band is hoe dan ook dankbaar voor zij die er wel zijn. De mannen maken graag muziek, de instrumentale stukken zijn dik in orde net als de wisselwerking. Echt los gaat het pas bij het slotnummer. Wat dan weer niet het slotnummer blijkt, er is tijd voor nog een nummer en dat laat zien dat Monsun wel degelijk begeesterd kan rocken. 'Desert Song' is het eind- en hoogtepunt van deze set. Heeft zanger/gitarist Thomas van Steenbergen die tweede gitaar ook niet voor niets meegenomen naar Ovezande. 

The Royal Engineers begint om 12:00 uur en heeft met twee Zeeuwen zanger René Geelhoed en drummer Michiel Buijsse een wat lossere band met de thuisprovincie. De band afficheert zich als Utrechtse band, maar speelt regelmatig in Zeeland. Zondag zelfs nog op het Sena podium van het Bevrijdingsfestival in Vlissingen. De zangeressen die de band toen mee had genomen, zijn er vandaag niet bij. The Royal Engineers heeft enthousiaste fans en is blij dat die er zijn. De meerstemmige poprock met gitaar, bas, drums en toetsen is te veel een mengelmoes van stijlen, zelfs binnen nummers, om echt te kunnen plaatsen. De band zou hier best wat aandacht aan mogen besteden en besluiten wanneer een liedje 'af' is. Single 'Katy Is A Lady' heeft klaarblijkelijk een ondeugende tekst maar dit komt bij de meezinger niet over. Datzelfde geldt voor het nummer met refrein "shake it", dat swingend bedoeld is en bij vlagen zo klinkt, maar toch weer verzandt in onduidelijke wisselingen en slot die je een popsong eigenlijk niet aan kunt doen.

Als laatste in dit locals verslag staat Geert & The Chiefs om 12:30 uur op het podium. Wat begon als singer-songwriter van de jonge Geert van Oorschot in zijn eentje, werd in april 2012 een volledige band. Geert & The Chiefs heeft in dat jaar een vliegende start gehad, won de bandwedstrijd Steenworp, staat op 1 juni op Vestrock en de band draait dit jaar mee in het bandcoachingsproject van PopAanZee. Misschien staat er daarom al zo'n persoonlijkheid op het podium vandaag, Geert heeft een aanwezige uitstraling en betrekt het publiek dat er is, er echt bij. De toetsen en drums staan letterlijk op de achtergrond, bassist Jaimy Manuhutu heeft ook echt toegevoegde waarde met een funky sound en al even funky tweede stem. De versterkte akoestische gitaar van Geert wordt ook nergens saai in dit half uur. Met name 'Good Day' swingt. Een talentvolle singer-songwriter met een niet voor de hand liggende band: een fris idee.