De Hobbyisten doen wat ze leuk vinden, ook op Klomppop

Noodzaak voor zoveel covers?

Daniël Hereijgers ,

In 2009 stond De Hobbyisten nog op Concert At Sea. Wel in een andere bezetting dan vandaag, de Hobbyisten wisselt nogal eens van opstelling. Misschien niet vreemd als je met zoveel bent. Klomppop krijgt vandaag een team van zeven: drummer, toetsenist, saxofonist, gitarist, bassist en twee rappers, waarvan eentje ook nog trompet speelt. We zien Geert & The Chiefs bassist Jaimy Manuhutu voor de tweede keer vandaag op het podium, bij zijn oorspronkelijke band. De Hobbyisten doen wat ze willen, als hobby, en maken er een leuk feestje van voor het publiek, dat gewillig meedoet aan de energieke show met hiphoptrucs.

Omdat de formatie geen zangeres meer heeft, neemt saxofonist Jelle De Korte de stem van Black Eyed Peas' zangeres Fergie voor zijn rekening bij de eerste regels van 'Let's Get It Started'. De band maakt graag een feestelijk sfeertje en gebruikt deze publiekstrekker van harte. Wat opvalt, is dat het direct gevolgd wordt door een medley van N.E.R.D.'s 'She Wants To Move', The White Stripes 'Seven Nation Army' met een alternatieve tekst en N.E.R.D.'s 'Lapdance'. Jammer dat de band dit mooie slot vlak na De Kraaien en Milkbar gebruikt om naam te maken met covers.

De Hobbyisten krijgen het publiek toch wel aan het dansen met hun mix van ska, hiphop, funk en crossovers van die genres en Nederlandstalige teksten. De hiphoptrucs bestaan uit het meezwaaien, meebrullen en gaan zitten om daarna op de beat te pogoën. De Hobbyisten hebben het over hun hobby, het doen wat je leuk vindt. Dat lukt ze vandaag prima, maar met zoveel covers zullen De Hobbyisten waarschijnlijk hobbyisten blijven.