JFM: Stephanie Francke Quartet opent rustig het festival

Zeeuws ‘koolmeesje’ laat zon schijnen

Tekst: Ilona de Bruijne Foto’s: Els Swart ,

Op het schitterende historische Abdijplein in Middelburg staan dit Pinksterweekend twee podia. Een klein podium, alwaar een muziekcompetitie in verschillende categorieën plaatsvindt en de Bevenlandse DJ Sandstorm het publiek mag opwarmen, en een groot podium voor de grote namen. Dat zijn vandaag: Stephanie Francke, Ntjam Rosie, Kurt Elling, Mike Stern en Bill Evans. Het festival is ruim opgezet, netjes aangekleed en voor het jazzpubliek - dat graag zit tijdens concerten – staan er stoeltjes. Zodra Stephanie Francke het hoofdpodium betreedt, komt zelfs de zon door. Kortom, dit festival opent prima.

Francke, van oorsprong afkomstig uit Zoutelande, wordt begeleid door pianist Koen Schalkwijk, contrabassist Thomas Pol en drummer Jasper van Hulten. Deze laatste is geen onbekende in de scene; hij is namelijk vaste drummer in Eric Vloeimans Gatecrash en bij Wouter Hamel.
 
Het kwartet opent met ‘Thinking is not allowed’. De klanken uit Francke’s saxofoon zijn warm en aangenaam. Haar solo’s zijn mooi en toegankelijk. Dankzij het goed afgestelde geluid, dat gebalanceerd uit de speakers komt, zijn alle verschillende partijen duidelijk te volgen. Met name de melodieuze invullingen van de bassist zijn boeiend. Niet voor niets was deze jonge contrabassist genomineerd voor de Erasmus Jazz Prijs.
Het gehele optreden is vrij rustig. Speciaal voor haar aanwezige trotse vader speelt Francke ‘On y va’. Voor haar moeder speelt zij ‘For You’. Twee liederen trekken mijn aandacht, omdat deze net iets spannender zijn dan de meeste songs van haar set: ‘New Chapter, New Start’ en ‘The Great Titmouse’. De eerste, door Francke zelf geschikt bevonden voor een detective serie, heeft mooie afwisselingen in tempo’s. De tweede, dat een Engelse vertaling is van ‘koolmeesje’, is de afsluiter van het optreden en titelsong van haar album. ‘The Great Titmouse’ is wat meer up tempo en heeft een heerlijke groove.
Met het Stephanie Francke Quartet heeft het festival een mooie openingsact, dat absoluut deze plaats op het grote podium verdient.