JFM: Ntjam Rosie brengt zwoele soul naar Middelburg

Protegés houden band scherp

Tekst: Ilona de Bruijne Foto’s: Els Swart ,

De tweede hoofdact van het International Jazz Festival Middelburg is de Rotterdamse zangeres Ntjam Rosie. Gekleed in zwarte minirok en rode blouse, haar wilde bos haren coupe Afro, is deze dame van 30 lentes jong klaar om het publiek te verwarmen met haar zwoele stem. Een stem waarin West-Afrikaanse en Noord-Amerikaanse muziekinvloeden verenigd zijn.

Rosie treedt op namens ‘Duvel Vibes’ en presenteert daarom later in haar optreden twee muzikanten. Haar protegés, om het zo maar te noemen. De begeleidingsband bestaat uit studiegenoten van het Rotterdams Conservatorium (Codarts) en kent voornamelijk Zeeuwse muzikanten, waaronder achtergrondzangeres Julia van de Ketterij, vibrafonist Tjaco Oostdijk, bassist Bas Kloosterman en toetsenist Alexander van Popta.
 
De set opent rustig met ‘Keep the Faith’ en volgt met ‘Thinking about you’. Rosie introduceert zich hiermee in Middelburg vooral als soulzangeres met songs van haar meest recente album ‘At the Back of Beyond’, dat lovende kritieken krijgt. Al vrij vlug in de set probeert zij het stugge, zittende luisterpubliek mee te krijgen door ‘Let Go’ mee te zingen. Dat er hoe dan ook meegezongen moet worden met Rosie’s liederen blijkt wel als zij deze vorm van ‘audience participation’ later in haar optreden nog twee keer toepast.

Wanneer pianist Miguel Rodriguez aan het publiek wordt voorgesteld met ‘Roof of my Heart’, wordt de muziek spannend en spelen de bandleden een stuk geconcentreerder. Strakker, zelfs. Als vervolgens ook protegé Joël Gaerthé, zanger van Ashtraynutz, aanschuift is het kippenvel. Het duet ‘You’ve Changed’ wordt door beide vocalisten prachtig en intens gezongen.
 
Aan het eind van het optreden, is het publiek wat ontdooit. Als alle bandleden, in de breedste zin van het woord, netjes zijn voorgesteld, sluit zij het optreden af met de titelsong van haar album ‘At the Back and Beyond’.