JFM: Kurt Elling imponeert

Elling is een ‘crooner’ van het kaliber Sinatra

Tekst: Harry Stelwagen Foto’s: Els Swart ,

Deze zaterdagavond staat Kurt Elling op het hoofdpodium van het Jazzfestival in Middelburg. Elling is een ‘crooner’ van het kaliber Sinatra, en is net als ‘The Golden Voice’ een begenadigd zanger en een door de wol geverfde entertainer. Maar, daarnaast beschikt Elling ook over de kwaliteit om popcovers en jazzstandards op een geheel originele wijze te arrangeren. Zijn versie van ‘Norwegian Wood’ van zijn voorlaatste album ‘The Gate’, is daar een subliem voorbeeld van.

Op het Abdijplein in Middelburg treedt hij aan met Laurene Hobgood (piano), John McLean (gitaar), Clark Sommers (bas) en Quincy Davis (drums). Hij start met het dromerige ‘You send me’ van Sam Cooke en krijgt daarmee meteen het publiek op zijn hand. Dat Elling er zich niet gemakkelijk van af maakt, blijkt als hij ‘On Broadway’ inzet. Deze cover van George Benson begint hij met keel- en gitaargeluiden welke herhaald worden door een delay. Er ontstaat een indrukwekkend geluidschilderij. Pas na een aantal minuten, als de bassist inzet, herkent de luisteraar er het bewuste lied in. Wat mij betreft het hoogtepunt van het optreden.
 
De gig staat verder vooral in het teken van zijn nieuwste cd ‘1619 Broadway’. Na afloop dwingt het publiek een toegift af, waarbij gekozen kan worden uit een romantische ballad of een rockende afsluiter. Voor dat laatste wordt gekozen. Na een dik uur laat Elling zijn publiek geïmponeerd achter.