MJF: Benjamin Herman Trio brengt muzikale warmte

Muziek moet vooral ook lekker zijn

Tekst: Franklin Schieman Foto’s: Els Swart ,

De koudste lente sinds 1962. De Abdij doet haar best om de laatste restjes winter er uit te persen om ruimte te maken voor de warmte van het dralende voorjaar. Het laatste restje dimmend zonlicht doet tevergeefs haar best, maar vanaf het podium komt de muzikale warmte ons gelukkig gul tegemoet.

Het Benjamin Trio (Ernst Glerum, Joost Patocka en Benjamin Herman) opent het Festival met ‘Begin The Beguine’ en kan direct rekenen op luid applaus. Hoogst ongebruikelijk om een band zittend te zien spelen, maar dat geeft op een vreemde manier ook een hele relaxte sfeer aan de muziek.
 
Tot voor kort was Herman nog docent aan het Conservatorium van Rotterdam. De laatste jaren heeft hij zich volledig gestort op het componeren en musiceren. Al 20 jaar musiceert hij in New Cool Collective, dat onlangs nog acte de presence gaf tijdens het Bevrijdingsfestival in Vlissingen en een nieuw album heeft uitgebracht (‘Chin Chin), maar ook in velerlei andere samenwerkingsverbanden. Zo werkte hij onder andere samen met: C-mon & Kypski, Hans Teeuwen, Candy Dulfer, Jules Deelder, Paul Weller en vele anderen.
 
Herman is een premier league speler die fabelachtige repertoirekennis, perfecte techniek en een ongekend karakteristieke diepe toon, weet te verpakken in ogenschijnlijk eenvoudige en frivole liedjes. Daarbij veelal geholpen door de keuze voor sterk pulserende ritmes en de nodige melancholie, in de traditie van de dansorkesten uit de vroege decennia van de vorige eeuw. Muziek moet vooral ook lekker zijn en dat komt bij Herman uit al zijn poriën!